'Soykırım' sözüne 3 birleşim ceza

Güncelleme Tarihi:

Soykırım sözüne 3 birleşim ceza
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2017 00:10

TBMM Genel Kurulu’nda anayasa değişiklik teklifinin 9, 10 ve 11’inci maddelerinin görüşmeleri önceki oturumlara kıyasla daha sakin geçerken, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın sözde ‘Ermeni soykırımı’ sözleri nedeniyle gerginlik çıktı.

Haberin Devamı

Anayasa’nın 11’inci maddesi hakkında konuşan Paylan, Ermenilerin başına gelenleri ‘soykırım’ olarak ifade edince vekillerden itirazlar geldi. Paylan, “Bir zamanlar yüzde 40’tık bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki... Ben adına soykırım diyorum, siz ne derseniz deyin. Gelin adını siz koyun, hep beraber yüzleşelim” ifadelerini kullandı. MHP milletvekillerinin tepkisi üzerine verilen ara bir saati buldu.

PARTİLERDEN TEPKİ
Aranın ardından MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, bu tür sözlere tahammüllerinin olmadığını söyledi. MHP’li Yusuf Halaçoğlu da, “Olayları çarpıtmada Ermeni diyasporasının üstüne yoktur” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, soykırım iddiasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Paylan’ın provokatif bir dil kullandığını söyleyerek, bu iddiayı kesin, açık şekilde reddettiğini aktardı. HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise tarihin birçok acı olayla dolu olduğunu, bununla baş etmenin hakikati aramakla mümkün olacağını söyledi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Paylan’a Meclis’ten geçici olarak 3 birleşim çıkarma cezası verilmesini oylamaya sundu ve 3 partinin oylarıyla ceza kabul edildi. Paylan’ın soykırım ifadesinin tutanaktan çıkarılması da 3 partinin oylarıyla kabul edildi. Paylan, yasal süreç başlatacağını açıklayarak, “Bu sözleri daha önce de en az 10 kez kullandım. Ama bu kez MHP anayasa paketinden desteğini çekeceğini söylemiş, bunun üzerine cezai işlem gündeme gelmiş” dedi. 

AKTAY'IN TWEET'İNİ PAYLAŞTI
HDP’li vekil Garo Paylan, Twitter hesabı üzerinden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ın 18 Ekim 2011 tarihli tweet’ini paylaştı. Paylan, Aktay’ın “Dersim’i de biz hatırlarız, zilanı da, newala qasabayı da, Ermeni soykırımını da ve asla bunu yapanları aklamayız” tweet’ini, “Mecliste soykırım dememe hukuksuz şekilde ceza verildi. AKP tabuları yıkıyordu. AKP Sözcüsü Aktay da öyle. Çok yazık” sözleriyle paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!