Sokullu’nun torunu olduğunu kanıtladı ama miras alamadı

Güncelleme Tarihi:

Sokullu’nun torunu olduğunu kanıtladı ama miras alamadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2007 00:00

Yargı kararı ile Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’nın torunu olduğunu tescil ettiren 62 yaşındaki Şükrü Sokullu, "Osmanlı Hanedanı’nın torunu olduğumu kanıtladım, hak ettiğim mirası alamadım" diye yakınıyor. Şükrü Sokullu, soyunu Osman Gazi’ye kadar dayandırıyor.

SERBEST çalışan ve inşaat mühendisi olan Şükrü Sokullu’nun iki oğlu ve bir kızı var. Ama adlarının geçmesini istemiyor. Hatta, "Deşifre olmak istemedim. Canın çeker bir simit yersin. ’Hanedan torunu aç kalmış simit yiyor’ derler" diye konuştu. Şükrü Sokullu, 47 yıllık hukuk savaşını Hürriyet’e şöyle anlattı:

"Sokullu Mehmet Paşa, Padişah Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu ve Padişah İkinci Selim’in kızı Esmahan (İsmihan) Sultan ile evlidir. Bizim aile şeceremiz bu şekildedir. Osmanlı hanedanından 45 şahsın eşleri ile beraber evladı olduğuma ilişkin 25 tane kesinleşmiş yargı kararı var. Vakıflar Genel Müdürlüğü yargı kararlarına rağmen hak ettiğim paraları ödememekte direniyor.

YARGITAY ONAYLADI

1984’te ’Sokullu Mehmet Paşa Vakfı’nın evladı’ olduğumuzu tespit ettirdik. Vakfın başında o zaman Mehmet Doğan Sokullu vardı. O’nu görevden azlettik. Amcam Saffet Sokullu’yu aynı kararla vakfın başkanı yaptık. 1984 yılından beri vakfın yönetimi bizde.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, benim gelirleri ile beraber bir sürü gayrimenkule sahip olacağımı görünce verasetin iptali davası açtı. Ama dava reddedildi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan bu karar geçti.

Biz Esmahan Sultan’dan başladık, Ertuğrul Gazi’ye kadar hepsinde ’vakıf evlatlığımız’ kabul edildi. Hepsi Yargıtay’dan geçti ve kesinleşti. Ertuğrul Gazi’nin oğlu, Osman Gazi, Orhan Gazi’ye kadar hepsine ilişkin ’evlatlık’ kararım çıktı. Her şey ortada. Şu anda benim Osmanlı hanedanından 45 şahsın eşleri ile beraber evladı olduğuma ilişkin kesinleşmiş karar var. Padişah İkinci Mustafa’nın kızı Safiye Sultan var. Ben o vakfın gelir almaya hak kazanmış tek evladıyım. Dava açtım ve ’38 tane vakfiyesi var’ dedim. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Osmanlı Arşivleri’ne on bin tane vakfın bilgilerini vermişti. Ben de bu arşivden 38’ini de tarih tarih buldum. Mahkeme, Vakıflar’a yazı yazdı. ’32 tane vakfiye var, altı tanesi yok’ dediler. Mahkeme bir yazı daha yazdı.

BİZ YANLIŞ BAKMIŞIZ

Karar kesinleşince, Vakıflar’dan dilekçe ile parayı istedim. Üç gün içinde, ’Bu vakıfta galle fazlası evlada bırakılmamıştır. Yapacak bir şey yoktur’ yanıtını verdiler. Ben de, ’Evlada gallenin bırakıldığı mevzu mahkemede tartışıldı, sizin tartışacak konunuz yoktur, yargı kararına uyup parayı ödemek zorundasınız. Üç gün içinde para ödemeyenlere suç duyurusunda bulunacağım’ cevabını verdim. Sonra bana, ’Biz yanlış bakmışız tamam’ dediler. Muhasebeye de ’Parayı ödeyin’ diye talimat bırakılmış. Sonra muhasebeden, ’Safiye Sultan’a ait beş kuruş para, tek bir mal yok’ diye yanıt geldi. Türkiye’nin en büyük vakfı. Malı yok, o zaman vakfı niye devam ettiriyorsun. Safiye Sultan’ın mal varlığının ve parasının tespiti davası devam ediyor."

Osmanlı’yı 14 yıl yönetti

KANUNİ Sultan Süleyman, Sultan İkinci Selim ve Sultan Üçüncü Murad devirlerinde 14 yıl sadrazamlıkta bulunan Sokullu Mehmet Paşa, 1505 yılında Bosna civarında Sokoloviç Kasabası’nda doğdu. Devşirme çocuklar arasında Edirne Sarayı’na getirilerek, Türk ve Müslüman kültürü ile yetiştirildi. Semiz Ali Paşa’nın ölümü üzerine, 1564’te sadrazamlığa getirildi. Kanuni Sultan Süleyman’ın son seferi olan Zigetvar Kalesi fethini, padişah öldükten sonra gerçekleştirdi. Kanuni’nin yerine padişah olarak Sultan İkinci Selim’i tahta çıkarmayı başardı. 1579’a kadar Osmanlı Devleti’nin idaresini elinde tuttu. Osmanlı Donanması’nı Hazar Denizi’ne çıkarmak için Don ve Volga ırmakları arasında bir kanal açma düşüncesini gerçekleştiremedi. Devlet teşkilatı içinde önemli düzenlemeler yapan Sokullu Mehmet Paşa, 1579 yılında öldürüldü ve Eyüp’te defnedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!