Savcı 7 muvazzaf general ve amirale yakalama istedi

Güncelleme Tarihi:

Savcı 7 muvazzaf general ve amirale yakalama istedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 00:00

Hükümet aleyhine kara propaganda yapmak amacıyla Genelkurmay tarafından kurulduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın da arasında bulunduğu 17’si muvazzaf subay, 2’si sivil memur 22 kişi hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce oybirliği ile kabul edildi.

Haberin Devamı

İddianameyi hazırlayan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız, 7’si muvazzaf general ve amiral olan 22 sanık hakkında atılı suç ve istenen hapis cezasının dikkate alarak tutuklanmalarına karar verilmesi amacıyla yakalama emri çıkartılmasını istedi. Savcı Kansız ayrıca davanın İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı davası ile birleştirilmesini istedi. Mahkeme savcının yakalama kararı çıkartılması ve birleştirme istemini önümüzdeki günlerde karara bağlayacak.

EGE ORDU KOMUTANI'NA YAKALAMA TALEBİ / WEB TV

Ağırlaştırılmış müebbet

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın hazırladığı 22 sayfalık iddianamede 22 kişinin hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapsi istendi. Iğsız, Taşdeler, Bakıcı ve Çubuklu’nun da arasında bulunduğu 13 asker örgüt yöneticisi olmakla, 8 asker ise örgüt üyesi olmakla suçlandı. Sanıklardan eski Albay Hasan Ataman Yıldırım’a terör örgütüne yönelik herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Soruşturmanın 2 yılı aşkın bir süredir devam ettiği ifade eden savcı Kansız, toplanan deliller bir bütün olarak değerlendirildiğinde tüm şüphelilerin hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiği, bu nedenle tutuklama nedeninin var sayılması, eylemin kanunda öngörülen muhtemel cezası dikkate alındığında 22 kişi hakkında tutuklanmalarına karar verilmesi amacıyla yakalama çıkartılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Savcının yakalama emri çıkartılmasını talep ettiği 22 kişi ise şöyle:

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu (Balyoz davasının tutuklu sanığı), Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Korgeneral Mehmet Eröz, Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Tuğamiral Alaaddin Sevim, Albay Fuat Selvi, Albay Ziya İlker Göktaş, Albay Hulusi Gülbayar, Albay Cemal Gökçeoğlu, Albay Sedat Özüer, Albay Orhan Güçlü, Deniz Binbaşı Cem Şimşek, Yüzbaşı Murat Uslukılıç, Deniz Yarbay Altunay Şahin, Deniz Binbaşı Fatih Koca, emekli Yarbay Recai Alkan, Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Ergenekon davasından tutuklu olan Albay Hasan Ataman Yıldırım, Sivil Memur Mehmet Bülent Sarıkahya, Sivil Memur Meryem Kurşun.

Haberin Devamı

Çiçek’e yeni dava gereksiz

İddianamede soruşturma kapsamında 2 kez ifadesi alınan Albay Dursun Çiçek hakkında ise “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olmak suçlarından İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde daha önce dava açıldığı bu nedenle hakkında yeniden kamu davası açılmasına yer olmadığına karar verildi. Dursun Çiçek hakkındaki kararda Ergenekon’un 3 Kasım 2002 seçimlerinde kurulan hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik faaliyette bulunduğunun tespit edildiği belirtilerek, 30 Eylül 2009’da gönderilen ihbar mektubundaki internet sitesi içerikleri incelendiğinde İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nda yer alan hususlarla paralellik gösterdiği ifade edildi. Çiçek, hakkında “Terör örgütü üyesi olmak, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçlarından kamu davası açıldığı kaydedildi. İnternet Andıcı soruşturması kapsamında soruşturması devam eden şüphelilerin eylemlerinin tesbiti ve Çiçek’le irtibatlarını ortaya konması için Dursun Çiçek’in şüpheli sıfatıyla savunmaları alındığı anlatılan ve Çiçek’in ifadelerinin özetine de yer verilen kararda “Bu savunmalarda diğer şüphelilerin örgütsel konumları ve eylemlerine yönelik deliller elde edilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Oluru Iğsız verdi

İddianamede Dursun Çiçek “sitelerin hazırlanması için o dönem Genelkurmay 2’nci Başkanı olan emekli Orgeneral Hasan Iğsız’dan andıç hazırlanması konusunda olur aldığını, daha doğrusu daire başkanına bu konuda bilgi verdiğini, onun da kendisine geri dönüşünde Iğsız Paşa’dan onay aldığını söylediğini” belirtti. Çiçek, andıcı o zamanki Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a arz ettiği iddiasının doğru olmadığını savundu. İddianamede, “Soruşturma konusu internet siteleri faaliyetlerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızan Ergenekon terör örgütü mensuplarınca, kurumdan bağımsız ancak kurumun imkanlarını kullanarak, hiyerarşik düzene uygun bir şekilde Ergenekon terör örgütünün amaçları doğrultusunda yürütüldükleri kanaati oluşmuştur” ifadesi yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!