Rusya, kalkanı bu füzeyle delecek

Güncelleme Tarihi:

Rusya, kalkanı bu füzeyle delecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2012 00:00

Rusya, hafta sonu Chicago’da yapılan NATO zirvesinde ilk aşaması tamamlandığı açıklanan füze kalkanını delecek kabiliyette olduğunu öne sürdüğü yeni kıtalararası füzesini denedi.

Haberin Devamı

RUS Savunma Bakanlığı resmi açıklamasına göre yeni kıtalararası füze denemesi Arahangels bölgesinde “Plisetsk” askeri uzay üssünden mobil rampadan yapıldı. Dün sabah TSİ 09.15’te maket savaş başlıklarıyla ateşlenen füze, 15 dakika sonra 8 bin kilometre doğuda Pasifik kıyılarında Kamçatka yarımadası “Kura” poligonunda bulunan hedefe isabet etti. Rusya’nın gövde gösterisinin en büyük sırrı fırlatılan füzenin adının açıklanmaması oldu. Savunma Bakanlığı Stratejik
Füze Kuvvetleri Sözcüsü Albay Vadim Koval sadece füzenin yeni bir model olduğunu belirtmekle yetindi.

Neden “Sprinter” dendi

Rusya Savunma Bakanlığı, denenen yeni model stratejik füzenin adını ve özelliklerini açıklamamasına rağmen Rus medyası kısa sürede ek bilgilere ulaştı. Buna göre dün  fırlatılan füze modernize edilmiş kıtalararası “Yars”. Dış görünüm olarak 20 yıl önceki gibi gözüken yeni “Yars”, Putin iktidarı döneminde içi tamamen yenilenmiş. En önemli değişiklik ise üç kademeli motorunda yapılmış.

Haberin Devamı

Daha önce saatte yaklaşık 15 bin kilometre yol kat eden füze, yeni katı yakıtlı motorla süratini saatte 24 bin 100 kilometreye çıkarmış. Saniyede 6.7 kilometre yol alan Rus füzesi, ABD ve NATO’nun füze kalkanında avcı olarak kullandığı SM-3 roketi hızını geçmiş bulunuyor. Geçen yıl kıtalararası füze avcısı SM-3’ün ancak 2015 yılında saniyede 5 km hıza ulaşacağı ilan edilmişti.

Böylece ABD ve NATO’nun kurduğu füze kalkanı Rusya’nın füze ateşlediğini tespit etse ve imha etmek istese bile Rus füzesinin peşine düşecek silahı bulunmadığı ortaya çıkıyor. Rusya’nın dün denemesini yaptığı kıtalararası füzeye bu yüzden “Sprinter” adı yakıştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!