ROCK ADI ALTINDA YAPILAN MÜZÄ°K KÄ°RLETÄ°LDÄ°!

Güncelleme Tarihi:

ROCK ADI ALTINDA YAPILAN MÃœZÄ°K KÄ°RLETÄ°LDÄ°
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 13:38

Tufan Yağmurdereli (gitar), Cem Gürel (bas), Kıvanç Kılıçer (vokal), Erhan Elmaslar (klavye) ve İsmail Kilimci'den (davul) oluşan Element'in ilk albümü ''Cehennem'' ile çok iddialı.

Haberin Devamı

1995 yılından beri berabersiniz ancak 10 yılın ardından bir albüm kararı aldınız bunun sebebi nedir?

T: Piyasada bu işi yapanlar, rockçıyız diye geçinenler sinirimize dokundu bu yüzden:)
K: :) Yok ama şaka maka rock adı altında yapılan müzik biraz kirletildi gibi geliyor bize. İsim vermeye gerek yok ama televizyonu açtığımızda "biz rock yapıyoruz" diyenler ya da Rock'n Coke gibi festivaller filan. Çünkü alakası yok, içeride rock çalınmıyor.

Parça oluşumları nasıl gerçekleşiyor, sözler kime ait?
K: Sözlerin tamamını ben yazdım. Besteler hepimize ait. Sadece üçüncü şarkımız 'Yanıma Gel'in müziğini bir bilgisayar oyunu olan Silent Hill'den aldık. Bir Japon tarafından yapılan enstrümantal, duygusal bir şarkı. Ve yine o şarkının sözlerini oyundaki hikayeye göre yazdık. Oyunda, eşi 3 sene önce vefat eden bir adam 3 sene sonra ondan bir mektup alıyor "Her zaman buluştuğumuz o romantik yerde seni bekliyorum" yazıyor ve oyun adamın eşini aramasıyla geçiyor. İlginç yani:)

Haberin Devamı

Albümünüzün sound'undan bahsedelim biraz da...
K: Albümde genel sound 80'ler, yani şu anda Türkiye'de nadir, az kalmış, soyu tükenmekte olan bir tarz. 80'lere biraz geri dönmek amacıyla yaptık. Bizim yıllardan beri dinlediğimiz müzik. Hani kolumuzu kessek hard rock akacak derler ya o tarz bir yapımız var. Biz bu müziği severek çalıyoruz ve yumuşatmayı da hiç düşünmüyoruz. Gitarın, basın, davulun ön planda olduğu bir 80'ler sound'u Avrupa'da hala olmasına rağmen Türkiye'de çok az kaldı. Yeni gençlik ağırlıklı olarak hep alternatif rock dinliyor. Yıllardır ne yapıyorsak, kendi tarzımız ne ise onu yansıtmak istedik bu albümde. Sözleri ilk başta İngilizce yapmamızın sebebi de bu aslında yıllardır hep İngilizce çaldık, 80'lerin müziği de bir Amerika'dan bir Avrupa'dan doğduğu için biz de ilk olarak bir İngilizce başlayalım dedik. Fakat daha sonra konuştuğumuz kişiler, bu işin duayenleri bize dediler ki "Bu albümü İngilizce yaparsanız albümünüz yerlerde sürünür, mutlaka içine birkaç Türkçe parça da koyun". Biz de öyle yaptık.

Haberin Devamı

Peki albümün temasından bahsedecek olursak?
K: Tabiî ki her zamanki gibi aşk var. Bunun dışında politikacıların dünyayı cehenneme çevirmesinden bahsediyoruz. O yüzden "Cehennem" albüm adımız. Mesela 'Son Dakika' isimli parçamızda ölüm korkusundan bahsediyoruz. Bir insanın bir kazadan sonra ölmek üzere son bir dakikada neler hissettiğinden bahsediyor.

İlk klibinizi 'Cehennem' parçasına çektiniz bu süreç nasıldı?
K: Biraz uzun bir dönem oldu çünkü klip konusunda nasıl yapacağız, kiminle çalışacağız finansı nasıl yapılacak gibi konularla çok uğraştık. Zaten klibimiz politik temalar içerdiği için pek yayınlanmıyor.
İ: Bu birazcık piyasayı pek bilmememizden kaynaklanan bir şey.

Haberin Devamı

Albüm kapağınız oldukça ilgi çekici...
T: Albüm fikri oluştuğu anda bir kapak peşine düştük zaten. Yarı amatör ve amatör grafikerlerin çalışmalarında tarama yaptık. Ardından bir Amerikalı grafiker tarafından yapılmış ve şu an albüm kapağımız olan kapağı bulduk. Onunla irtibata geçtik, ücreti ödendi. Birebir koyulmadı biraz oynandı ama %70'i orijinal hali.
K: Hatta birkaç ay beklememiz gerekti çünkü kapaktaki ağlayan kızın ailesi razı olmadı, neyse ki sonradan oldular :)

"Neden Element" diye klasik bir soru sorayım:)
K: Hem Türkçe hem de İngilizce olması önemli.
T: Hem o hem de albümde bütün enstrümanlar tek tek duyuluyor, ve her birini bir element olarak düşündük. Ve grubun adını da böyle koyduk.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!