Ricciardone: Suriye konusunda Türkiye ile beraberiz

Güncelleme Tarihi:

Ricciardone: Suriye konusunda Türkiye ile beraberiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 21:30

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, “İnşallah Suriye'deki durum yakın zamanda halledilecektir. Bu konuda Türkiye hükümeti ile tamamen beraberiz. Suriye devletinin derhal çok ciddi reformları alması lazım” dedi.

Ricciardone ve eşi Marie Ricciardone, ABD'nin bağımsızlığının 235. yıl dönümü nedeniyle Adana Konsolosluğu tarafından Adana HiltonSA'da düzenlenen “Bağımsızlık Günü” resepsiyonuna katıldı.

Resepsiyonun yapıldığı alana geçmeden önce gazetecilerin sorularını Türkçe yanıtlayan Ricciardone, 32 yıl önce görev yaptığı Adana'ya tekrar gelmekten mutlu olduğunu ifade etti.

Bir kaç gün içinde Güneydoğu illerini gezdiğini anlatan Ricciardone, bu illerin çok geliştiğini ve zenginleştiğini gözlemlediğini anlattı.
Ricciardone, bir gazetecinin “Hatay'a gelen Suriyelilerin geleceğini nasıl gördüğünü” sorması üzerine, Türkiye'nin Suriyeli misafirleri güzel ve cömert şekilde karşıladığı için minnettar olduklarını söyledi.

“İnşallah Suriye'deki durum yakın zamanda halledilecektir” diyen Ricciardone, “Bu konuda Türkiye hükümeti ile tamamen beraberiz. Suriye devletinin derhal çok ciddi reformları alması lazım. Ayrıca şiddet kullanılmaması gerekir. İnşallah yakın bir zamanda o durum düzelecektir” dedi.

Gazetecilerin “Suriye'deki şiddetin artması halinde Libya'ya olduğu gibi bir müdahale olabilir mi?” şeklindeki sorusuna ise Ricciardone, “İnşallah böyle bir şey olmaz. Çok kötü bir durum Libya'daki. İnşallah Suriye'de derhal ciddi reformları alacaklardır” diye yanıt verdi.
Ricciardone, Suriye dışında tek parti veya krallık ile yönetilen Ortadoğu ülkelerine de demokrasiye geçmeleri konusunda bir tavsiyelerinin olup olmayacağının sorulması üzerine, şunları söyledi:

“Biz tabi dünyanın her köşesinde demokrasiyi teşvik ediyoruz. Bu konuda Türkiye'yi ilham olarak görüyoruz. Herkes Türkiye'nin tecrübesinden dersler alabilir. Her ülkenin kendi yolunu bulması lazım. Suriye bir Libya, Mısır, Irak ve İran'dan farklıdır. Herkesin, her halkın kendi yolunu demokrasiye doğru bulması lazım. Eğer o halklar, o devletler bu yolu seçerse, hepimiz destek vereceğiz.”

CHP'Lİ VE BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLLERİNİN YEMİN ETMEMESİ

Ricciardone, CHP'li ve bağımsız milletvekillerinin yemin etmemesini nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine, son seçimlerin gayet başarılı geçtiğini ve Türk halkını, Türk hükümetini ve muhalefetini tebrik ettiklerini söyledi.

Ricciardone, “Demokrasinize inanıyor ve destekliyoruz. Bu konuda iyimseriz. Siz yolunuzu ve çözümünüzü bulacaksınızdır” dedi.
Ricciardone ayrıca, ABD ile Adana arasındaki ticari ilişkilerin daha iyiye gitmesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra resepsiyona geçen Ricciardone, konuklara içerisinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerinden örneklerin de yer aldığı “hoş geldin” konuşması yaptı.

ABD'nin Adana Konsolosu Daria Darnell'ın da açılış konuşması yaptığı törende, Konsolosluk Şeref Kıtası, Türk ve Amerikan bayrakları taşıdı ve iki ülkenin milli marşları okundu.

Resepsiyona, Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, siyasi parti temsilcileri ve diğer davetliler katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!