Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 00:00
Son günlerde İskoç viskisinin lobi çalışmalarıyla rakı vergisinin gündeme gelmesi üretici, satıcı, tedarikçi ve çiftçiyi bir araya getirdi.
GİSDER olarak Belçika’da lobi çalışmaları da başlattıklarına dikkat çeken Başkan Galip Yorgancıoğlu, "Avrupa Alkollü İçki Üreticileri Derneği’ne üye olmak için girişimlerde bulunduk. Düşman kampına girip rakıyı 50 YTL’ye çıkartmayacağız" dedi.
AVRUPA Birliği’ne uyum süreci içerisinde yeniden düzenlenmesi gündeme gelen rakı vergisi için üretici, satıcı, tedarikçi ve çiftçiler bir araya geldi. Özellikle İskoç Viskisi lobisinden yakınan üreticiler, bu lobiye cevap verebilmek için çalışmalara hız veriyor. Avrupa Birliği İçki Üreticileri Derneği’ne üye olmak için bazı girişimlerde bulunduklarını söyleyen Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkanı Galip Yorgancıoğlu, "Belçika’da derneğimizin bir şubesini açtık. Bunun yanı sıra lobi şirketleriyle anlaşmalar yaptık. Son olarak da Avrupa İçki Üreticileri Derneği’ne üye olmaya çalışıyoruz. Yani düşman kampına gireceğiz. Rakının fiyatını 50 YTL’ye çıkartmamak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
HÜKÜMET BİZİ DESTEKLİYOR: Galip Yorgancıoğlu, rakı vergisindeki artışın hiçbir şeye çare olamayacağını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Hükümet bize bu vergi konusunda çok büyük destek veriyor. Hem yol gösteriyor, hem de bu verginin Milli içkimiz rakıya yansımaması için elinden geleni yapıyor. Yaptığımız görüşmeler ise netice veriyor. Bu vergilerin artırmanın kendilerini ekonomik olarak bir şey vermediğini onlar da gördü. Çünkü vergiler artınca kayıt dışı ortaya çıkıyor. Kaçak üretimi de yanında getiriyor ve sahte üretim görülüyor. Ancak biz şu an çok daha fazla artırılma talebiyle karşı karşıyayız. Baskılara boyun eğilirse 26 YTL olan rakı 50 YTL’ye kadar çıkabilir. Özellikle İskoç Viskisi lobicilerine kimse boyun eğmiyor."
RAKI VERGİSİ BÜFELERİ YOK EDEBİLİR: GİSDER için hazırladıkları "Türkiye’de Rakının Ekonomik ve Sosyal Rolü" adlı araştırma ile ilgili detaylı bilgi veren IBS Araştırma ve Danışmanlık yetkilisi David Tonge ise şunları söyledi: "Milli içkinin tarihsel önemi ve toplum içerisindeki yeri, Türkiye’nin temel bileşenlerinden biri olarak görülüyor. Bunun ötesinde, bir ulusun kültürü, bir ekosisteme benzetilebilir. Bu ekosistem içerisindeki belirgin unsurlardan birine müdahale etmek, hesaplanmamış etkilere yol açabilir. Aşırı vergi yükü rakı satan büfelerin yok olmasına ve mahallelerimizin sosyal yapısının önemli bir öğenin eksilmesine yol açacaktır."
NÜFUSUN 1.8’İ RAKIDAN KAZANIYOR: Galip Yorgancıoğlu ise rapor hakkında şu bilgileri verdi: "Rakı üretimi 278 bin kişiye doğrudan, dolaylı olarak ise 1.3 milyon kişiye gelir kapısı oluyor. Bu rakam Türkiye nüfusun yüzde 1.8’ini karşılıyor. Rakı üretim yoluyla ülkenin elde ettiği gelir ise 1.2 milyar YTL’ye ulaşıyor. Toplam vergi gelirinin yüzde 1’i gibi önemli bir rakama denk geliyor. İhracat yoluyla 30 milyon dolardan fazla gelir sağlanmakta. Bunun yanı sıra 30 milyon YTL’yi ürün kalitesini geliştirmek için harcanıyor."
Verginin artması geliri düşürecektir
IBS Araştırma ve Danışmanlık yetkilisi David Tonge, rakının üzerindeki vergilerin Avrupa standartları üzerinde olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: "Rakı satışları, son 5 yılda yüzde 34 oranında azalarak, yıllık 60 milyon litreden 40 milyon litreye geriledi. Vergi oranlarındaki artışın, satışlardaki düşüş nedeniyle rakıdan elde edilen vergi gelirinin azalmasıyla sonuçlanacağı gözleniyor."
İthal içki tüketimi artarsa yatırımlar başka yere kayar
SEKTÖRÜN kapak tedarikçisi olarak hizmet veren Bericap Genel Müdürü Özgür Akın ise rakı üzerindeki vergi artışlarıyla birlikte yatırımların başka ülkelere kayacağını söyledi. Özgür Akın, şöyle konuştu: "Sektörün kapak ihtiyacını biz temin ediyoruz. İlerleyen dönemlerde vergiler nedeniyle ithal ürünlerin rakının yerini alması durumunda, Türkiye’den üretip İngiltere’ye satma söz konusu olamaz. Bunun için fabrikamızı başka yere kaydırmamız gerekiyor. Bu da istenmeyen bir gelişme olur."