PKK ve DHKP-C resmen listede

Güncelleme Tarihi:

PKK ve DHKP-C  resmen listede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2002 10:53

AB Daimi Temsilciler Konseyi, yeni terör listesini onayladı. PKK ve DHKP-C’nin de dahil edildiği liste resmi gazetede yayınlandı.

Örgütlerin, üye ülkelerdeki mal varlıklarına el konabilecek, yöneticiler hakkında soruşturma açılabilecek.

Avrupa Birliği (AB) PKK ve DHKP-C’yi terör örgütü listesine aldı. Liste, dün toplanan AB Temsilciler Konseyi COREPER’de onaylandı. Karar resmi gazetede bugün yayınlandı.

AB Daimi Temsilciler Konseyi’nin aldığı kararla son şeklini alan terör listesinin, resmi gazetede yayınlanmasından hemen sonra, 15 üye ülkede her iki örgüte ait mal varlıklarını dondurulması, bankalardaki paralarına el konması bekleniyor. Örgütlerin yöneticileri hakkında da adli soruşturma bugünden itibaren başlatılabilecek.

KADEK KONUSU BELİRSİZ

Bugün resmi gazetede PKK’nın terör örgütü listesine alındığı vurgulanacak ancak bu örgütün devamı niteliğindeki KADEK’e yönelik işlem yapılıp yapılmayacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Uygulamada tamamen PKK’nın devamı niteliğindeki KADEK’in listenin dışında kalmasının güç olduğu vurgulanıyor.

AB, TERÖRE KANMAYACAKTIR

İki hafta önce, PKK’nın varlığının ortadan kalktığını, bunun yerine KADEK adı altında faaliyetlerin sürdürüleceğini duyuran PKK Avrupa sözcülerinin, bu eylemi AB ile danışma halinde yapıp yapmadıkları da böylelikle ortaya çıkacak.

AB Daimi Temsilciler Konseyi COREPER’in bu kararı, her şeyden önce, 15 AB üyesi ülkeye, bu örgütleri terörist olarak nitelendirmek ve terörist muamelesi yapmak yükümlülüğü getirmesi açısından önem taşıyor.

Brüksel’deki kaynaklar, söz konusu örgütlerin isim değiştirmelerinin bir kurtuluş yolu olmayacağını, AB’nin saf yerine koyulmasına izin verilmeyeceğini ifade ettiler.

ANKARA VE ABD ETKİSİ

Kararın verilmesinde Ankara’nın kararlı ve ısrarlı tavrının etkili olduğu, Washington’un önemli katkılarının da rol oynadığı dile getiriliyor.

COREPER kaynakları, hafta başında alınan kararları basına sızdırırken DHKP-C adını gizli tutmak konusunda mutabakat sağlandığını, çünkü üç ülkenin tereddütleri olduğunu ve hükümet onayı almak için zaman istediklerini belirttiler.

COREPER, ayrıca, Irak’ta üslenen ve İran’daki molla rejimine karşı yıllardır mücadele eden Halkın Mücahitleri Örgütü’nü de terör listesine aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!