Patriot formülleri

Güncelleme Tarihi:

Patriot formülleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2012 09:44

NATO’da Dışişleri Bakanları Türkiye’ye savunma amaçlı Patriot füzeleri yerleştirilmesine ilişkin siyasi kararı almış olsalar da, gönderilecek batarya sayısındaki belirsizlik sürüyor.

Haberin Devamı

Patriotların yerleştirileceği yerler ve batarya sayısıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bir hafta Güneydoğu’da kalan NATO uzmanlar heyeti, Brüksel’e geri döndü. Kulislerde, NATO heyetinin Suriye sınırının uzunluğunu dikkate alarak Türkiye’ye 4 ile 6 arasında Patriot bataryası yerleştirilmesi yönünde rapor hazırladığı belirtiliyor. Ankara, Patriotlar için ABD’nin de devreye girmesini isterken, Washington yönetiminin, “Suriye’den Türkiye’ye ciddi boyutta füze tehditi yok” gerekçesiyle buna sıcak bakmadığı öne sürülüyor.

BİRİNCİ FORMÜL
Edinilen bilgiye göre NATO, Ankara’nın “ABD de destek vermeli” ısrarından kaynaklı sorunu çözmek için değişik formüller üzerinde çalışıyor. Öne çıkan formülün “3+1” yöntemi olduğu belirtildi. Buna göre Türkiye’ye Almanya 2, Hollanda da 1 Patriot bataryası gönderecek. Bu bataryaların yerleştirilmesinden bir süre sonra Hollanda’dan gelecek olan bataryanın ABD’den gelecek olan batarya ile değiştirilmesi söz konusu olabilecek.

Haberin Devamı

İKİNCİ FORMÜL
Bir diğer formülün ise Türkiye’ye 5 bataryanın gönderilmesi olduğu belirtildi. Buna göre, Almanya ve Hollanda 2’şer batarya, ABD ise Almanya ve Hollanda bataryaları yerleştikten sonra 1 batarya gönderecek. ABD, anti füze sistemlerine sahip bir AEGIS gemisini de Türkiye kara suları açıklarında bulunduracak.

1 YIL KALACAKLAR
Suriye’de Esad yönetimi devrilse bile, Patirotların 2014 başına kadar Türkiye’de konuşlu olmaları öngörülüyor. Patriotlar için Türkiye’ye gelecek asker sayısının da ilk etapta söylendiği gibi 300 değil, 700-800’ü bulabileceği belirtiliyor.

ÖNE ÇIKAN YERLER
Türkiye’de arazi çalışmalarını tamamlayan NATO heyetinin, bataryaların konuşlandırılacağı yerler olarak öncelikle Adana-İncirlik, Malatya-Kürecik, Gaziantep veya Şanlıurfa üzerinde durdukları bildirildi. Ancak Patirotların nereye yerleştirileceği ve batarya sayısının ne kadar olacağına dair belirsizlikleri ortadan kaldıracak net askeri kararın önümüzdeki hafta çarşamba günü alınması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!