Paranoyak olmanız dinlenmediğiniz anlamına gelmez

Güncelleme Tarihi:

Paranoyak olmanız dinlenmediğiniz anlamına gelmez
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2010 00:00

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan 21 Mayıs’ta CHP genel kurulu için Ankara’ya giderken bavuluna kalem şeklinde otel odalarına özel üretilen gizli kamera kontrol cihazı koyduğunu da yazdı. Ne de olsa Deniz Baykal olayı yeni patlamıştı. Son olarak eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın Tahtakale’den 280 dolara dinlemeyi önleyici cihaz aldığı haberleri yayınlandı.

Reyting canavarı BBG’lerle ortaya çıkan toplumsal röntgencilik, Ergenekon operasyonlarıyla boyut değiştirip, her kesimden insanın telekulak kabusuna dönüşmüş durumda. Adalet Bakanı dahi “sadece 77 bin kişi dinleniyor” açıklamasını yaptı; sanki küçük bir rakammış gibi. Bir ağır ceza reisinin “dinleniyorum” diyerek masasındaki jammer’la basına poz verdiğine tanık olduk. Casus, anti-casus cihazlar öylesine yaygınlaştı ki; artık insanlar komşusunu dinliyor, boşanmak istediği eşini izleyip, mahkemelere delil olarak sunuyor.

Cep telefonlarını, ortamları dinlemek veya gizli kamerayla görüntü almak artık çok kolay. Gizli kameralar, dinleme cihazları, böcekler, cep telefonu dinleme sistemleri, kablosuz kameralar; casus ve anti-casus olarak sınıflandırılan bu cihazlardaki ürün çeşitliliği inanılmaz boyutlara ulaştı. Piyasadan rahatlıkla edinebileceğiniz bu cihazlar sayesinde cep telefonu, ev telefonu, ev, işyeri, otomobil rahatlıkla dinlenebiliyor, gözlenebiliyor, cep mesajlarına, rehberlerine ulaşılabiliyor, buradaki kayıtlar ele geçirilebiliyor.
Gizlice kaydedilmiş ses ve görüntülerin son dönemlerde internet ortamında yayınlanması, sıradan vatandaşı dahi anti-casus sistemlerine yöneltti. Sirkeci’de, Tahtakale’de, internet üzerinden satılan anti-casus sistemlere talebin arttığı gözleniyor. Kimi sabit adresten, kimi telefonla internet ortamında casus ve anti-casus cihazlar pazarlayan şirket veya kişilerdeki artış, bu tür cihazlara talepteki patlamaya da işaret. Casus cihazlar daha çok çocuk bakıcılarından kuşkulanan aileler tarafından talep ediliyor. Bir elektronik eşya satıcısı, “1000 cihaz satıyorsak, 950’si çocuk bakıcılarını kontrol etmek isteyen ailelere” diyor.

PORTFÖYDE POLİS DE VAR GÜMRÜKÇÜ DE

“Dinleniyor musunuz? İzleniyor musunuz? Mağazanın soyunma kabini güvenli mi? İş toplantınızda şirketinizin sırlarını başkaları duyabiliyor mu? Arabanızda dinleme cihazı mı var? Kendinizi tüm bunlardan korumak çok basit”... Bu ve benzeri reklamlar anti-casus cihaz ve sistemler pazarlayan internet sitelerinden. Casus dinleme ve gizli kamera sistemlerine yönelik talebin arttığını belirten Doğubank’tan bir elektronik eşya mağazası sahibi, sipariş üzerine Çin ve Tayvan malı cihazları 15 günlük zaman dilimi içinde teslim ettiklerini söylüyor. Aynı mağaza sahibi müşteri porföyünde aldatıldığını düşünen eşlerin, evleneceği kızı takip etmek isteyen erkeklerin, çocuklarını okulda da takip etmek isteyen ailelerin, gümrük memurlarının, polislerin olduğunu anlatıyor. Zaman zaman gizli kamerayla tespit edilen rüşvet operasyonlarına hedef olan gümrükçülerden anti-casus sistemlere talebin gelmesi dikkat çekici.

İFŞA OLDUKÇA TEKNOLOJİ İLERLİYOR

Casus-kulak tabir edilen küçük cihazlar Tahtakale’de işportaya düşmüş. 5 liraya bu cihazı alıp 50 metreye kadar insanların ne konuştuğunu dinleyebiliyorsunuz. Bir market sahibi, “Bizim işimiz basın üzerinden reklamla yürümez. İhtiyaç duyan gelir bulur bizi” diyor.
Bir başka sanal market sahibi ise kalemden, kol düğmesine, kravat iğnesine, anahtarlıktan, saate geniş bir yelpazede çeşitlilik gösteren böcek türlerinin her ifşa sonrası teknolojinin de ona göre ilerlediğini söylüyor. Müşterilerin böcek yerleştirilecek yerlere dair çarpıcı öneriler getirdiği, yeni teknolojide bu önerilerin dikkate alındığı bildiriliyor. Geliştirilen her casus sistemin karşısına teknoloji anti bir sistem üretiyor. İşin komik tarafı ise casus cihazlar satan kişi ve firmaların, aynı zamanda anti-casus sistemleri de satması.

PROFESYONEL AMERİKAN CASUS CİHAZLARI BİLE VAR

Tayvan menşeli ürünler Çin malı cihaz ve sistemlere göre daha pahalı. Sanal marketlerde 400 dolara satılan bir anti-casus cihazı, Sirkeci’de 150 liraya bulmak mümkün. Sanal marketlerde pazarlanan anti-casus cihazların çeşitliliği ve teknolojik özellikleri dikkat çekiyor. İşte fiyatları 250-1500 lira arasındaki cihazlardan bazı örnekler:
* Cepte taşınabilir casus verici tespit cihazı: Gizli kameralar, böcekler, telsiz telefonlar, casus cep telefonları gibi tüm vericileri tespit ederek uyarıyor. Cepte taşınabiliyor.
* Casus Verici Tespit Cihazı Pro: Profesyonel casus verici tespit cihazı. Tüm gizli kamera ve dinleme cihazlarını, kablosuz ve cep telefonlarını bluetooth cihazı tespit ediyor.
* Frekans Göstergeli Verici Tespit Cihazı: LCD ekranında frekansını ve yayın şiddetini gösteren dedektör cihaz. Ultra hassas senkronize dedektörle analog ve dijital sinyalleri tespit ediyor.
* Gizli Kamera Avcısı: Profesyonel gizli kamera avcısı, kablosuz yayın yapan tüm gizli kameraları anında tespit eder ve görüntüsünü ekranda göstererek alarmla uyarır.
* Mini Kamera Dedektörü: Cihazla taradığınız alanda bir veya daha fazla gizli kameranın yerini tam olarak tespit ediyor.
* Multi Casus Tespit Cihazı: Otomatik tespit özelliği, elektronik dalga duyarlılığı yüksek.
* Profesyonel Casus Avcısı: Orijinal Amerikan casusluk cihazları. En geniş kapsamlı casuz cihazı bulucusu. GPS uydu takip cihazları, gizli dinleme cihazı vericileri, gizli kameralar, bilgisayar ve fax dinleme vericileri, telefon dinleme vericileri, kişi takibi vericileri tespiti mümkün.
* Radar/Lazer Dedektörü: Lazerli uzaktan dinleme cihazlarını, yüksek frekanslı algılayıcıları tespit edebilen multibant alıcı dedektörü.
* Verici Tespit Kalemi: Kalemi şüphelendiğiniz objelere yaklaştırdığınızda eğer bir yayın varsa ikaz ışığı ile sizi uyarıyor. Ultraviyole ışığı ile sahte banknotları tespit ediyor.
* Yeni Nesil Ultra Gelişmiş Gizli Kamera Tespit Cihazı / Gizli Kamera Tespit Dedektörü: Sadece gizli kamera tespit dedektörünün optik gözünden bakmanız yeterli. Yeni nesil gizli kamera dedektörü, gizli kameraları yaklaşık 250-300 metre mesafeden tespit ediyor.

HER KORKU BİR SEKTÖRÜ BÜYÜTÜR

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı avukat Gökhan Ahi’ye göre bir başkasının gizlice dinlenmesi veya görüntüye alınması, özel hayatın gizliliği suçunu oluşturuyor: “Bunun yaptırımı, 6 aydan 2 yıla kadar hapistir. Eğer kayıt da yapılıyorsa, o zaman alt sınır 1 yıldan başlamaktadır. Bu tür dinleme veya izleme cihazlarının, anti-casus cihazlarla tespit edilmiş olması tek başına delil olarak kabul edilemez. Ayrıca, gizli izleme veya dinleme yapan cihazın da ele geçirilmiş olması gerekir. Casusluk yapmaya yarayan cihazlar ve yazılımların ithalini, satışını engelleyen bir mevzuat olmadığı gibi bu konuda bir denetim de yok. Hatta anti-casus denilen, dinleme izleme cihazlarını etkisiz hale getiren veya tespit eden cihazlara da yasak yok. Bildiğimiz tek yasak, dinlenmeyi önleyen kriptolu telefonlara ilişkindir. BTK, kriptolu telefonların ithaline ve satışına izin vermiyor. Görüyorsunuz her yerden dinleme ve video kayıtları fışkırıyor. Her korku bir sektörü büyütür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!