OrtadoÄŸu'daki gerginlik kâra dönüÅŸebilir

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğudaki gerginlik kâra dönüşebilir
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 07, 2011 09:55

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan isyanlar sonrası ortaya çıkan karışık durum tahvil fonu yöneticileri için hem yeni riskler hem de fırsatlar yaratıyor.

Haberin Devamı

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan isyanlar sonrası ortaya çıkan karışık durum tahvil fonu yöneticileri için hem yeni riskler hem de fırsatlar yaratıyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor 

 

Bir taraftan bazı fon yöneticileri portföylerini bölgede yaşanan karışıklıktan korumak için yoğun çaba sarf ederken, diğer taraftan bazı fon yöneticileri de petrol kuyuları olan şirketlere kaynak sağlayarak artan petrol fiyatlarının yaratacağı kârı ceplerine koymak istiyor.

 

Örneğin, İngiltere merkezli fon yönetimi şirketi Jupiter Strategic'ten Ariel Bezalel'in şu anda petrol tarafında aldığı pozisyonun miktarı, toplam yatırımlarının yüzde 10'una denk geliyor. Bezalel, petrol şirketlerini desteklemenin, mortgage piyasasında iş yapmaya benzediğini belirtiyor.

 

Haberin Devamı

Son dönemde Rusya'nın en büyük ikinci petrol üreticisi Lukoil'in tahvillerine de yatırım yapan Bezalel, "Aslında, bizzat petrol kuyusunun kendisinin teminatı altındasınız, yani hem büyük bir teminatınız hem de bazı durumlarda yüzde 8,9 ya da 10'u bulan çok cazip getiri elde etme şansınız var" dedi.

 

Bezalel sözlerine, "Biz, Ortadoğu'daki olaylardan faydalanılması gerektiğini düşünüyoruz. Petrolün fiyatı bu seviyelerin çok daha fazla üstüne çıkabilir. Buradaki soru ise şu: ‘Bir yatırımcı olarak bu gelişmelerden nasıl faydalanabilirim’ olmalı" diye devam etti.

 

Ancak tüm fon yöneticileri Bezalel ile aynı fikirde değil. Aviva Investors Managed High Income'ın başında bulunan Chris Higham, sorunlu bölgedeki şirket tahvillerine yatırımlarının sınırlı olduğunu ve bu şekilde devam edeceklerini belirtti.

 

Higham, "Petrol fiyatlarının yükseleceğine yönelik pozisyon alamayız. Şimdiye kadar petrol kuyularını işleten şirketlere yatırım yapmadık ve bu şirketlerin tahvillerinin getirisi de alınan riski haklı kılacak kadar cazip değil" dedi.

 

Haberin Devamı

Higham, bölgedeki tansiyon yükseldiÄŸi takdirde zincirleme etkileri olabileceÄŸine inandıklarını ve bunun da riskli varlıklara yönelik endiÅŸeleri körükleyebileceÄŸini söyledi.Â

 

 

* Bu yazı Financial Times'ta, "Concerns over Middle East could be exploited" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonetÂ

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet  
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!