Organ operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Organ operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Annesi tarafından öldürülen 4 yaşındaki Fadime'nin organları, tam 6 kişiyi hayata döndürdü. Denizli'den alınan organlar, askeri helikopter de kullanılarak havadan ve karadan İzmir, İstanbul ve Bursa hattında müthiş bir hızla nakledildi. Bu hız sayesinde bir hastaya ilk kez aynı anda hem kalp, hem akciğer nakli yapılabildi.

Denizli'de cinnet getiren annesinin tabancayla vurduğu 4 yaşındaki Fadime Gökoğlan'ın organlarının bağışlanmasıyla, daha önce benzeri görülmemiş, ilklerle dolu bir yaşam kurtarma operasyonu gerçekleştirildi. Saniyelerin bile yaşamsal önem taşıdığı organ nakil trafiğinde ilk kez askeri helikopter kullanıldı, 6 kişiye hayat verecek Fadime'nin organları, Denizli- İzmir-İstanbul- Bursa hattında kara ve havayoluyla gerçekleşen yoğun bir trafikle hastalara ulaştırıldı. Ölüme mahkûm 8 yaşındaki Fatma Sağlam'a, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öztekin Oto başkanlığındaki ekip tarafından Türkiye'de ilk kez aynı anda kalp ve akciğer nakli yapıldı.

Denizli'den önceki gün öğle saatlerinde bağış haberinin ulaşması üzerine hemen harekete geçtiklerini belirten Prof. Dr. Oto, 8 yaşındaki Fatma'yı sağlığına kavuşturan müthiş operasyonu şöyle anlattı:

‘‘Kalp ve akciğer, karayoluyla İzmir'e ulaştırılacak kadar yakın mesafede değildi. Çünkü kalbin en fazla 4 saat içinde çıkarılarak takılması gerekiyordu. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Doğu Aktulga'yı arayarak, yardım istedim. Gece görüşü olan helikopter yarım saat içinde emrimize tahsis edildi. Ekibimiz havayoluyla Denizli'ye ulaşırken karaciğer ekibi de karayoluyla yola çıktı. Ekibimiz, karaciğer ekibiyle birlikte ameliyata girdi. Bu sırada biz de hastamızı operasyona hazırladık. Organ en kısa sürede elimize ulaştığında sadece takma işlemi kalmıştı.’’

Prof. Dr. Öztekin Oto, bu operasyonun başarıya ulaşmasında sadece hekimlerin değil, Orgeneral Aktulga ve Ege Ordu Komutanlığı'nın büyük payının olduğunu söyledi. Dr. Oto, olayın kalp ve akciğer naklinin aynı anda yapılması yönüyle de, bir çocuk hastadan çocuk hastaya yapılması yönüyle de ilk olduğunu bildirdi.

KARACİĞER NAKLİ

4 yaşındaki Fadime Gökoğlan'ın karaciğeri de yine aynı hastanede nakledildi. Fadime'den alınan karaciğer, 36 yaşındaki 6 çocuk babası Ramazan Alan'a takıldı. Hekimler, bu operasyonda bir çocuktan yetişkine karaciğer naklinin de ilk kez yapıldığını belirtti. Fadime'nin böbreklerinden biri aynı hastanede 17 yaşındaki Halil Altun'a, sol göz korneası da Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 25 yaşındaki dokumacı Durmuş Hıra'ya nakledildi. Fadime'nin dün sabah uçakla İzmir'den İstanbul'a gönderilen böbreklerinden biri, uygun hastanın Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulunduğu öğrenilince, otobüsle saat 16.30'da Bursa'ya ulaştırıldı. Böbreğin doku testi yapıldıktan sonra ameliyata hazır tutulan beş hastadan uygun olanına nakledileceği belirtildi. Bu arada anne kurbanı Fadime, dün Denizli'nin Güney İlçesi'nde annesiyle yan yana gömüldü.

Öte yandan beyin tümörü nedeniyle 20 gün önce ameliyat olmasına rağmen önceki gün ölen ortaokul öğrencisi Duygu Bozkır'ın organları da ailesi tarafından bağışlandı. Bozkır'ın karaciğeri, üç yıldır sıra bekleyen 49 yaşındaki Sevin Birler'e nakledildi. Duygu Bozkır'ın ameliyatla alınan kalp, böbrek ve korneaları da sıra bekleyen uygun hastalara nakledilecek.

Zamana karşı yarış

Can kurtarma operasyonu, dakika dakika şöyle gelişti: 13.00: Denizli'den DEÜ Hastanesi'ne donör haberi bildirildi. Doktor Öztekin Oto, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Doğu Aktulga'dan yardım istedi.

13.30: Askeri helikopter doktorların emrine verildi.

15.45: Kalp cerrahları helikopterle Denizli'ye uçtu.

16.00: DEÜ Hastanesi'nden iki hekim Fatma Sağlam'ı almak üzere Manisa'nın Akhisar ilçesine hareket etti.

16.45: Kalp cerrahi ekibi Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'ne ulaştı. Karayoluyla giden karaciğer ekibi beklendi.

19.00: Fatma Sağlam, DEÜ Tıp Fakültesi'ne getirildi.

21.00: İki ekip organ alımı için ameliyathaneye girdi. Aynı anda cep telefonuyla DEÜ'deki kalp cerrahi ekibi arandı. Fatma ameliyathaneye alındı. Organ alımı sürerken, Fatma'ya damar yolu açıldı. Uyutulmaya hazırlandı.

21.30: Organların sağlam çıktığı bildirildi.

21.55: Helikopter İzmir'e gelmek üzere yola çıktı. Fatma ameliyata alındı. Kalbi ve akciğeri çıkarıldı.

22.50: Helikopter Ege Ordu Komutanlığı pistine indi.

23.00: Organlar hastaneye ulaştırıldı.

24.00: Kalp ve akciğer nakli tamamlandı. Aynı dakikalarda karaciğer hastası ameliyata alınıp nakil için hazırlıklara başlandı. Böbrek nakli için doku tipleme çalışmaları başlatıldı. Uygun hastalar hastaneye çağrıldı.

02.30: Fatma yoğun bakıma alındı.

06.00: Böbrek nakli adayından Halil Altın ameliyata alındı. Diğer böbrek aynı saatlerde uçakla İstanbul'a yola çıkarıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!