Odağımız İstanbul’un sorunları

Güncelleme Tarihi:

Odağımız İstanbul’un sorunları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2024 07:00

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum 31 Mart Yerel Seçimleri’ni kazanması halinde yapacağı projeleri CNN Türk’te anlattı. Başkanlığı süresince sadece İstanbul’a odaklanacağını dile getiren Kurum, “5 yılda 650 bin konut yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, CNN Türk’te Yerel Seçim Özel programında Ahmet Hakan ve Fulya Öztürk’ün sorularını yanıtladı. Projelerini tek tek anlatan Murat Kurum, kendisine yöneltilen sorulara şu yanıtları verdi:

- Ben bunu hep söylüyorum. Biz 31 Mart akşamı İstanbulluların başkanı olmaya değil İstanbulların kardeşi olmaya talibiz. Ben her görevde de böyle çalıştım. Bir evin evladı, kardeşi, Muradı olmak istiyorum.

POLEMİKLERİN İÇİNDE OLMAYACAĞIZ

- İstanbulluların gündeminde olmayan konularla ilgilenmeyeceğiz diyoruz. Polemiklerin içerisinde olmayacağız diyoruz. Bu tutumu hep sergileyeceğiz. ‘Şimdi İstanbul, sadece İstanbul’ kampanyamızın adı. Sadece İstanbul’a odaklanacağız diyoruz. Atışma beklemeyin. Bu tutum içerisinde olmayacağız. İstanbullunun beklediği, sorunlara çözüm bulunması. (Rakibi İmamoğlu için) Hep kendisi polemik peşinde. İstanbullular mevcut kaynaklarla en iyi yönetimin yapılmasını bekliyor. Bizden hizmetleri yapmamızı bekliyor. Bizim odaklanmamız gereken İstanbulluların sorunlarıdır. Biz bunun için uğraşacağız.

Haberin Devamı

Odağımız İstanbul’un sorunları

RAYLI SİSTEMLERİ 2 KATINA ÇIKARACAĞIZ

- İstanbullunun trafikte geçirdiği süre 64 dakika. Biz bunu 39 dakikaya düşüreceğiz. Metro çalışmalarına hafriyat dökerek bunu yapamazsınız. Yüzde 72 olan karayolunu azaltıp toplu ulaşım miktarını artırmalıyız. Ulaşım eğilimine baktığınızda Deniz yolu yüzde 2 seviyesinde, raylı sistem yüzde 26, karayolu 72. 2029 hedefimiz yüzde 60 karayoluna düşürmek, raylı sistemi yüzde 37’ye çıkarmak, deniz yolunu ise yüzde 3’e çıkarmak. 2034’te ise deniz yolunu iki katına çıkarmak ve raylı sistemi yüzde 48’e çıkarmak. Raylı sistemleri ilk 5 yılda 2 katına çıkaracağız. 2034’te 1004 km’ye çıkaracağız.

- İlk olarak Yenikapı-İncirli-Sefaköy metrosunu yapacağız. Burada hiç metro yok şu an. Böylelikle trafiği rahatlatacağız. İkinci olarak Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü metrosu yapacağız. Bu hatta da büyük bir beklenti var. TÜYAP’a kadar gidecek. Bu hatların entegresini de düşünüyoruz. Üçüncü olarak İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metrosunu yapacağız. Metrobüste 800 bin İstanbullu seyahat ediyor. Bu bir çiledir. Bu hat metrobüse destek hattı. 10. yılın sonunda metrobüs hattına gerek kalmayacak. Dördüncü olarak Sultanbeyli-Kurtköy metro hattını yapacağız.

Haberin Devamı

YAPAMAZSAM BİR DAHA ADAY OLMAM

- Raylı hattı 328’den 650 kilometreye çıkaracağız. Ben bu taahhüt ettiğim işleri yapamazsam bir daha İBB başkanlığına aday da olmak istemiyorum. Ben verdiğim sözleri tutan bir kişiyim. 3 ayda 180 bin konutun inşasına başladık. Biz milletimizin zor gününde yanında olduk. Dolayısıyla ainesi iştir kişinin lafına bakılmaz. Biz hep sözümüzü tuttuk. İlk 5 yılda trafikteki yoğunluğu azaltacağız, 2034’te ise İstanbul’da trafik gündem olmaktan çıkacak.

- Otopark da ciddi sorun. 5 yılda 250 bin otopark yapalım istiyoruz. Park Et Devam Et uygulaması önemli. Dijital şehir uygulamalarını her yerde yaygınlaştırmak istiyoruz. Birçok hizmeti Biz İstanbul dediğimiz uygulamada toplayacağız. Evinin önüne park edenden ücret almayacağız. Buna ilave olarak İspark ücretlerinde yüzde 25 indirim yapacağız. İlk yarım saat İsparklar’ın yerleri ücretsiz olacak.

Haberin Devamı

- Her yıl metrobüsleri yenileyeceğiz. Her yıl 100 yeni metrobüs, her yıl 250 otobüs alacağız. Hem araçlarımızı yenileyeceğiz hem de Silivri’ye kadar metrobüsü götüreceğiz.

 

5 YILDA 650 BİN KONUT DÖNÜŞECEK

- İstanbulumuz bir deprem şehri. 1.5 milyon riskli, 600 bin konutun acil dönüştürülmesi gerekiyor. 650 bin konutu 5 yılda yapalım diyoruz. Her yıl 60 bin konutu KİPTAŞ eliyle yapalım diyoruz. 5 yılda KİPTAŞ eliyle 350 bin konutu dönüştürmek istiyoruz. Yarısı bizden diyoruz. 750 bin hibe, 750 bin TL kredi, 100 bin TL de kira desteği vereceğiz 250 bin konutu da vatandaşlarımızla anlaşarak yerinde dönüşümle yapacağız. Buna ilaveten 100 bin sosyal konut yapıyoruz. Bunları satmayacağız, kiralayacağız. Vatandaşlarımızın evi yapılana kadar sağlam eve geçmesi lazım. Uygun kira bedeli olacak. Bu konutlarda sadece kentsel dönüşümde olan vatandaşlarımız istifade edecek. Depremle mücadeleyi terörle mücadele kadar önemsiyoruz.

Haberin Devamı

- Her mahallede kreş olacak. 7 gün 24 saat hizmet verenleri de olacak. 0-6 yaş çocuğu olan aileler ücretsiz karttan faydalanabilecek. Adaletli su tarifesi uygulayacağız. 100 bin girişimci kadına 100 bin lira hibe vereceğiz. Öğrencilere beslenme desteği vereceğiz. Çay bardağının yarısı kadar süt dağıtmayacağız. İhtiyacı olan tüm okullara desteği vereceğiz. Toplu ulaşımda öğrencilerimize yüzde 40 indirim için 1 Nisan sabahı çalışmaya başlayacağız. İGDAŞ’tan öğrenci evlerine aylık 25 m3 doğalgaz desteği vereceğiz. Evlenecek gençlerimize 50 bin lira beyaz eşya desteği vereceğiz.

 

ANKETTE ÖNE GEÇMİŞ DURUMDAYIZ

- İlk başladığımızda rakibimiz 1.5 puan öndeydi. Dün bir araştırma daha aldık biz öne geçmiş durumdayız. Anketler bunu söylüyor. İttifaklar henüz netleşmedi. Biz çok güzel gidiyoruz. Rehavete kapılmayacağız. 31 Mart akşamına kadar çalışacağız. Ben açık sözlü olmaya çalışırım. Kendim neysem o olmaya çalışıyorum.  Biz teşkilatlarımız ve belediye başkanlarımızla uyum içinde çalışıyoruz. 

Haberin Devamı

İKİ YAKAYA İKİ BÜYÜK TÜNEL

- İKİ yakaya iki büyük tünel yapacağız. Avrupa’ya 88, Anadolu yakasına ise 34 km tünel projemiz var.  İlk 5 yılda 47,5 km. Dolmabahçe ile Kilyos arasını yapacağız. Büyükdere Caddesi’ndeki yükü azaltacağız. İkinci 5 yılda bunu Büyükçekmece’ye kadar uzatacağız. Kilyos’tan çıkan kardeşimiz 45 dakika kazanıyor. Bu projelerin hepsi bizim için hayati öneme sahip. Kilyos Sarıyer’deki tüneli kapattılar. Hafriyat döktüler. Biz başlatmıştık. Anadolu yakasında ise Yenisahra Bostancı etabında 10.2 km’lik tünelimiz var. Hem trafiği rahatlatacağız hem de alternatif yol sunmuş olacağız. 2034 yılında Anadolu yakasında sahil yolunu alternatif bir tüneli Üsküdar’dan başlayıp Çubuklu’ya kadar yapacağız. Bu hat çok önemli kazanç sağlamış olacak.

TAKSİLER TEK MERKEZDEN

- İSTANBUL’da kayıtlı 19 bin 845 taksi var. Günlük 1.6 milyon yolcu taşıyor. Talep karşılama oranı yüzde 45, yoğun saatlerde yüzde 18. Beceriksiz yönetim anlayışıyla maalesef esnafımız vatandaşımız karşı karşıya getirilmiş. Sen yol yapmazsan, sen toplu ulaşımda gerekli şeyleri yapmasan trafik sıkışır. Böylece taksici yolcu seçer. Tek merkezden tüm uygulamaları yöneteceğiz. UKOME’den belediyenin isteği ne biliyor musunuz? ‘Ben belediye olarak taksicilik yapacağım’ diyor. Senin işin bu değil ki. Sen git yol yap, kavşak yap. Eğitim, denetim, ceza, ödül uygulamalarını işleteceğiz. Bu uygulamaları yaptığımızda verimi artırmış olacağız. Eksik varsa da ihale yapacağız. En yüksek bedeli verene vereceğiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!