Mübarek eli boş döndü

Güncelleme Tarihi:

Mübarek eli boş döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Arabuluculuk yapmak için dün Türkiye'ye gelen Mısır Devlet Başkanı Mübarek'e ‘‘ Suriye ile dialog dönemi bitmiştir. Bizi değil, git Suriye'yi ikna et. PKK'ya desteği kessin.’’ mesajı iletildi. Bunun üzerine Mısır Lideri, dün akşam Kahire yerine Şam'a giderek Suriye Lideri Hafız Esad ile görüştü.

Türkiye ile Suriye arasında tırmanan krizde arabuluculuk için dün Ankara'ya gelen Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı ve ani bir kararla akşam tekrar Şam'a uçtu. Ankara görüşmelerde Mübarek'e ‘‘Suriye ile dialog ve diplomasi dönemi bitmiştir. Eğer Suriye diyalog istiyorsa, bunu PKK ve yandaşlarına verdiği desteği keserek göstermelidir’’ mesajını verdi. Mübarek Ankara'ya Dışişleri Bakanı Amr Musa ve kalabalık bir heyetle geldi. Görüşmeye Türk tarafından Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın yanısıra, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Dışişleri Müsteşarı Korkmaz Haktanır ve Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Uğur Ziyal ve Ortadoğu Dairesi Başkanı Aykut Çetirge ve diğer yetkililer katıldı.

PAKET SUNDU

Ankara'daki görüşmeler esnasında Türkiye ile Suriye arasında çözüm önerileri içeren özel bir teklif paketi ve diyalog önerisinin Mübarek tarafından sunulduğu öğrenildi. Mübarek'in çözüm paketinde Ankara ile Şam arasında yaşanan krizin çözümü için diyaloğun hemen başlatılması ve Mısır'ın da bu görüşmelerde arabuluculuğa soyunmasını önerdiği bildirildi. Suriye ile mevcut tansiyonun diyalog yolu ile çözülmesi gerektiğini ifade eden Mübarek'e Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Yılmaz başkanlığındaki Türk heyeti tarafından bir dosya verildi. Dosyanın, Şam'ın Türkiye aleyhine giriştiği düşmanca faaliyetlerin ve PKK'ya verilen desteğin tüm detaylarını içerdiği öğrenildi. Dosya ile Türk tarafının diyalog ısrarını sürdüren Mübarek'e ‘Türkiye’nin mevcut caydırıcı askeri baskı politikasından asla taviz vermeyeceğinin' altı çizildi.

İSRAİL TAKINTISI

Türkiye'nin bu politikalarının arkasında İsrail'in olduğunu iddia eden Mübarek'in bu tavrı görüşmelerde gerginlik yarattı. Mübarek, Türkiye'nin sert ve taviz vermeyen tutumunun İsrail tarafından provoke edildiğini iddia etti. Türk diplomatların daha önce Mısır'ın krizde arabuluculuk rolüne kendisinin soyunduğunu ve Ankara'nın Mısır'ın herhangi bir resmi arabuluculuk statüsünün olamayacağı yönündeki sözleri Mısır heyetinde rahatsızlık yarattı. Mübarek'in, Türk tarafına yaptığı ısrarlı diyalog çağrıları Türk tarafının ‘Suriye’den Apo'nun teslim edilmesi ve PKK'ya verilen desteğin kesilmesi' yönündeki kararlı tutumu karşısında sonuçta zayıf kaldı. Toplantının sonunda da Türk heyetinin Mübarek'e ‘‘Bizi değil, git Suriye'yi ikna et, Bundan sonra Türkiye için geri dönüş yoktur ’’ dediği öğrenildi. Bunun üzerine Mısır Lideri kararını değiştirerek Dışişleri Bakanı Amr Musa'yı Şam'a göndermek yerine kendisi uçağının rotasını Suriye olarak değiştirdi. Mübarek dün akşam Şam'da Suriye Lideri Hafız Esad ile görüştü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!