Metro kazsından tarih çıktı

Güncelleme Tarihi:

Metro kazsından tarih çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2006 17:02

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü ve Marmaray Projesi Kazıları Başkanı Arkeolog İsmail Karamut, Yenikapı'da yürütülen arkeolojik araştırma kazılarında, İstanbul tarihine ışık tutan önemli buluntuların ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Basın mensuplarına kazı alanını gezdirerek bilgi veren Karamut, Yenikapı kazı çalışmalarının 2004 yılı Kasım ayında başladığını ve burada 17 arkeolog, 3 mimar ve 150 işçinin çalıştığını söyledi.

“Yenikapı'da 3 bölümde yürütülen çalışmalarda arkadaşlarımız, İstanbul tarihine ışık tutan önemli buluntular ortaya çıkardılar” diyen Karamut, çalışmaların yürütüldüğü bölgenin, Bizans döneminde (İ.S 379-395) Theodosius tarafından Mısır'dan ithal edilen buğdayın taşınması için yapılan bir antik liman (Theodosius Limanı) olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.

Bu limanda kalan ve bilim adamlarına göre bir fırtına sonucu batan tekne kalıntılarına rastladıklarını belirten Karamut, “Şu anda elimizde 8 adet tekne kalıntısı var” dedi.

Karamut, teknelerin belgeleme ve kaldırılma çalışmalarını Prof. Dr. Sait Başaran başkanlığındaki İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü ile Teksas AWM Üniversitesi Antropoloji Sualtı Arkeoloji Programından Doç. Dr. Cemal Pulak'ın yaptığını ifade etti. 

Haberin Devamı

İsmail Karamut, bu işlemlerin sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Tekneler konusunu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na ilettik. Koruma Bölge Kurulu, teknelerin bu alanda yapılacak bir müze istasyon projesiyle entegre edilerek, sergilenmesine karar verdi. Ayrı bir bina değil, bu eserlerin istasyonun içinde, istasyona gelenlerce ziyaret edilebileceği bir müze tasarlanmasını istedi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri bu projeyi hazırlama safhasındalar.”

Karamut, teknelerin nasıl battığına ilişkin olarak da, “Buradaki buluntulardan kesin sonuca varmak erken. Cemal Pulak fırtınadan olduğunu söylüyor. Bunların tsunamiden mi, fırtınadan mı battığını ileriki zamanlarda öğreneceğiz” dedi.
  
BATI BÖLÜMÜNDEKİ ÇALIŞMALAR

Metro kazsından tarih çıktı

       
Kazı bölgesinin batı bölümünden de limana ait bir iskele ve Konstantin Surları'na ait olduğu bilinen duvarlar ortaya çıkarıldığını ifade eden Karamut, bu konuyla ilgili bilimsel çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Karamut, batı bölümünde “100 Ada” olarak adlandırılan alanda, İ.S 4'üncü yüzyıla ait tonozlu bir gizli geçit ile yeraltı mezarlarına da rastladıklarını kaydederek, bunları da Koruma Kuruluna ilettiklerini söyledi.

İsmail Karamut, “Kurul da bu alanın korunmasına, kalıntıların konservasyon çalışmasının bir an önce yapılmasına, üstünün örtülmesine ve koruma tedbirlerinin alınmasına karar verdi. Konuyla ilgili çalışmalar sürüyor” diye konuştu.

Bu arada, tüm teknelerin konservasyon, restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarının İÜ Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümünde yapılacağı bildirildi.

Öte yandan, sürdürülen çalışmalarla İstanbul'un Bizans döneminde liman kenti olarak işlevini ve bu dönemde kullanılan deniz taşıtları ile bunların yapım tekniklerine ışık tutacak çok değerli bilgilere ulaşıldığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!