Manisa artık daha yeşil

Güncelleme Tarihi:

Manisa artık daha yeşil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2011 00:00

Hürriyet Hakkımızdır Treni, dün 20’inci durağı Manisa’da Yuntdağı Halkoyunları ekibinin gösterisiyle karşılandı.

Haberin Devamı

Manisa’da treni Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkan Yardımcıları  Sedat Cesurol ve Funda Solak, Emniyet Müdür Vekili Hasan Onar, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkan Vekili  Yaşar Coşkun, Milli Eğitim Müdür Vekili Aziz Ersoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, TCDD üçüncü Bölge Müdürü Sabahattin Eriş, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı İsmail Aydın, Türk kadınlar Birliği Manisa Şubesi  yöneticileri ve CHP’nin en genç milletvekili adaylarından Özgün Özel ziyaret etti.
Vali Güvenç,  tarımı ve sanayisiyle Manisa’nın her geçen gün büyüdüğünü, özellikle Merkez ve Turgutlu’da odaklanmak üzere şehrin büyük göç aldığını belirterek “Kentsel dönüşüme ihtiyacımız var” dedi. Manisa’da tütün ve pamuk üretiminin azaldığını kaydeden Vali Güvenç, bunların yerine Akhisar yöresinde zeytincilik, Turgutlu, Salihli Alaşehir yöresinde de bağcılığın çok ilerlediğini anlattı. “Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzümünün yüzde 95’ini Manisa üretiyor. İhraç edilen sebze meyve kurduğumuz gıda laboratuarında kontrol edildikten sonra gönderiliyor” diye devam etti.
CHP’lilerin gelmesiyle vagondaki sohbet siyasete döndü; Manisa’nın 10 milletvekilinin 4, 4, 2 olarak tahmin edildiğini ancak CHP’nin 5, 3, 2’yi zorlayacağını belirten milletvekili adayı Özgün Özel, devlet bürokrasisinin hükümet bürokrasisi gibi davranmasından rahatsız olduklarını da dile getirdi.

Haberin Devamı

MANiSA NE iSTiYOR?

hurriyet.com.tr, facebook, twitter üzerinden ve Manisa tren istasyonunda yapılan “Türkiye ne İstiyor?” anketine göre Manisa, kent sorunlarında trafik, çevre kirliliği ve altyapı yetersizliğini birinci sıraya koyuyor. Seçimlerden sonra ise şunlara ağırlık verilmesini istiyor: İşsizlik, demokrasi/fikir özgürlüğü, hukuk sistemi.

Tren güncesi: Emel ARMUTÇU

Dar gelirli, Uşak ve Manisa’da ‘üst düzeyler’ İzmir’de

İç, Doğu ve Güneydoğu ve Güney Anadolu’dan sonra, Ege illerinde yazı yakalayabildi Hürriyet Hakkımızdır Treni. Yaz sıcağını ilk hissettiğimiz şehir, iki gün önce ziyaret ettiğimiz Uşak’tı. Uşak, İzmir ve dün vardığımız Manisa; üç gündür yazdayız.
Anadolu şehirleri bu yıl, sanki ağız birliği etmişcesine konuşuyor, hemen hepsi geleceğe dikmiş gözünü. Hiçbiri bir kenarda, kaderine terk edilmeye razı değil, “Türkiye ne istiyor?” sorusuna ses veriyor. Çoğunun ilk dillendirdiği talep; yol. Yollar olsun ki, uzaklıklar kısalsın, Türkiye’nin kalanıyla bağı güçlensin istiyor.
 Beni de görün
“Yol medeniyet, gelişme ve kalkınma demektir. Uşak modern dünyanın istediği ulaşım çeşitlerinden biri olan yüksek hızlı trenden yararlanmak istiyor. 2011 yılında yatırım programına alındığı için mutluyuz. Ankara-İzmir arasındaki otoyolu da bekliyoruz” diyor Uşak Valisi Özdemir Çakacak. Yüzyıllar önce Osmanlı ve Avrupa saraylarının halılarını üreten Uşak, bugün üç organize sanayi bölgesi, rejenere iplik merkezi olmasıyla gururlu; Kanada, ABD ve Japonya’ya tekstil ürünleri ihraç ediyor. Seramik ve zig deri üretimiyle de öne çıkan Uşak’ta işsizlik oranı Türkiye ortalamasının altında, yüzde 8 civarında seyrediyor.
Anadolu’nun gözünü geleceğe diken şehirlerinin çoğu gibi, Uşak da turizmi geç fark etmiş olmanın telaşında; termal kaynaklarını turizm yatırımına dönüştürebilmenin yollarını arıyor. Tabii ki diğer pek çok şehir gibi yatırımcılara “beni de görün” diyor.
Uşak ve Manisa arasında gerçekleşen İzmir ziyaretimizi dün bu sayfada okudunuz. Ve işte Uşak, Manisa gibi şehirlere ne oluyorsa, o güzel İzmir’e yakınlıkları yüzünden oluyor. Manisalılar kendi açılarından şöyle açıklıyor bu durumu: “Dar gelirli organize sanayi çalışanları Manisa’da kalıyor, üst düzeyler İzmir’de ikamet ediyor, böylece Manisa gelişmiyor.”
Dönüşüm planları

/images/100/0x0/55ead00bf018fbb8f8984ca7

Ancak Manisa da Uşak da artık sineye çekme taraftarı değil; Uşak’ın en önemli projesinin Kentsel Dönüşüm olduğunu belirten Belediye Başkanı Ali Erdoğan, “Yıllardır kanayan yaramız bu. Şimdi çözüm aşamasına geldi. Yepyeni bir yaşam alanı kurulacak. Şehrin çehresi değişecek” diyor. Aynı şeyi, Hürriyet Treni’nin önceki ziyaretinden bu yana daha da yeşil ve modern hale gelmiş Manisa’nın Valisi Celalettin Güvenç de söylüyor: “Kentsel dönüşüme ihtiyaç var.”
1990 yılında ABD’de hayranlıkla ziyaret ettiği pek çok kurumda ilk kez karşılaştığı özel sektör katkısının Türkiye’de de yavaş yavaş yerleşmeye başladığını belirtirken şu noktaya dikkat çekiyor Güvenç: “Ancak yeterli değil, bir ülkenin ileri gitmesi için Amerika’da olduğu gibi özel sektörün de kazandıklarının önemli bir bölümünü sosyal sorunlara ayırması, birçok yatırıma sponsor olması lazım.”

Haberin Devamı

Şiddete karşı elele

Bu kez ben sormadım o soruları, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök sordu: “Manisa’da aile içi şiddet ne durumda?” Sosyal Hizmetler yetkilisi hazırlıklıydı, son iki yılın rakamlarını anında verdi: yıl başına binden fazla başvuru!  Özkök bunun üzerine ikinci hamleyi yaptı: “Polisin bu vakalarda kocandır döver tavrı sergilediği, aileleri barıştırma yoluna gittiği gibi bir algı var toplumda. Bu devam ediyor mu?”
Artık kesinlikle böyle bir şey olmadığını söylediler. “Şiddet nedeniyle başvuran kadına bir anket veriliyor. 24 sorudan 12’sinde şiddet hissedilirse kadın koruma altına alınıyor” dediler. Manisa’da Valilik, Sosyal Hizmetler ve Emniyet bu konuda ortak çalışıyor, hatta anketlerle şiddet olan aileleri izliyor. 2010 yılında 234 adrese gidilmiş, aile içi şiddete “tekrar” maruz kalma oranının yüzde 38.5’ta kaldığı tespit edilmiş. Yani çalışmalar şiddeti yüzde 61.5 oranında durdurmuş. “Şiddet olaylarıyla her gelir ve öğrenim düzeyinde, her yaşta, evli, bekar ya da boşanmış kadınlar karşılaşabilmektedir. Yapılan çalışmaların toplumsal hayatta kadın erkek ilişkisine dair değiştirici bir pratiğe dönüşmeye başladığı söylenebilir” diyor hazırlanan rapor. Doğru söylüyor. Daha çok çalışmak lazım.

Haberin Devamı

YARIN BALIKESİR, PAZARTESİ ESKİŞEHİR’DEYİZ

Yarın Hürriyet alan Balıkesirlilere “100 Temel Eser-Define Adası” kitabı, Hürriyet Treni’nden hediye.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!