Mahkemelere 'MİT belgesi' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Mahkemelere MİT belgesi uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2001 00:00


Milli İstihbarat Teşkilatı'nın başvurusu üzerine Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün bir genelge yayımlayarak, MİT tarafından mahkemelere gönderilen gizlilik dereceli belgelerin basın tarafından yayımlanmasının ve ilgisiz kişilerin eline geçmesinin önlenmesini istediği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Bakan Türk, 24 Ocak 2001'de "Mahkemelere sunulan gizlilik dereceli belgeler" konusunda bir genelge yayımladı. Cumhuriyet Başsavcılıkları ile DGM başsavcılıklarına gönderilen bir sayfalık genelgede, "Mahkemelere gönderilen Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait gizlilik dereceli bilgi ve belgelerin basın marifetiyle ifşa edildiği ve/veya ilgisiz kişi/kurumların eline geçtiği Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı yazılarından anlaşılmıştır" denildi.

MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgelerin ele geçirilerek yayımlanmasının suç oluşturduğunu ve buna ilişkin yaptırımın 2937 sayılı MİT Yasası'nın 27'nci maddesinde düzenlendiğini anımsatan Adalet Bakanı Türk'ün genelgesi şöyle:

"Bu bakımdan, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından mahkemelere gönderilen gizlilik dereceli bilgi ve belgelerin basın marifetiyle ifşasının veya ilgisiz kişi ve kurumların eline geçmesinin önlenmesi için tedbir alınması, yasaya aykırı davrananlar hakkında yasal işlem yapılması konularında gereken özenin gösterilmesini rica ederim."

Genelge öncesinde mahkemelere gelen MİT yazıları mahkeme başkanları tarafından en azından özetlenerek açıklanırken, genelge sonrasında sadece "Okundu dosyasına konuldu" denilmeye başlandı.

12 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Türk'ün sözünü ettiği 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 27.maddesinde, söz konusu gizli bilgiyi elde edenlerin, eğer fiil daha ağır bir cezayı gerektirmiyorsa, 1 yıldan 8 yıla kadar değişen hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor. Bu bilgi medya tarafından yayımlanmışsa verilecek cezanın yarı oranında artırılması da 27.madde de düzenleniyor. Bu durumda verilecek ceza 12 yıla kadar artırılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!