Kutsal Kase bu mu

Güncelleme Tarihi:

Kutsal Kase bu mu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2014 11:01

İspanya’nın Leon kentindeki San İsidero Bazilikası’na ait küçük müzede 1950 yılından beri sergilenmekte olan akik taşından yapılma altın kaplama kasenin, yaklaşık 2 bin yıl önce İsa tarafından kullanıldığına inanılan ‘kutsal kase’ olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Kasenin tarihini üç yıl boyunca araştıran bilim insanları 11’inci yüzyılda yaşayan İspanya Kraliçesi Urraca’ya ait olduğuna inanılan kasenin aslında ‘çok daha eski’ olduğunu ve yüzlerce yıldır izi sürülen ‘kutsal kase’ olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Kasenin tarihi ile ilgili Mısır ve İspanyol kayıtlarını inceleyen araştırmacılar Margarita Torres ve Jose Ortiza del Rio, söz konu­su kasenin İsa’nın ölümünden sonra Filistin’de Müslümanlar tarafından çalınıp Mısırlı Hıristi­yanlara verildiğini iddia etti.

HEDİYE EDİLMİŞ

Araştırmacılar Mısırlı Hıristiyanların kaseyi bir süre sakladıktan sonra yaklaşık 1050 yılında kendilerine bir kıtlık sıra­sında yardım gönderen Kraliçe Utteca’nın babası, Castiles Kralı 1. Fernando’ya hediye ettiğini tespit ettiklerini söyledi.

Uzmanlar, bu dönemde bin yıllık akik kupanın Orta Çağ’da alışkın olunduğu şekilde altın ve mücevher kaplamalarla süslendiğini belirlediklerini de açıkladı. Torres ve del Rio tarihi belgelerin bu ‘aşırı süslü’ kasenin gerçekte İsa tarafından son yemeğinde kullanılan sade ‘kutsal kase’ olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Leon Üniversitesi’nde tarih profesörü olarak görev yapan Margarita Torres, İngiliz Daily Mail gazetesine konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Tarihsel olarak kutsal kasenin Kahi­re’den Leon’a gittiğine dair kanıtlar oldukça fazla. Ve bu kase bu yolculuğu yapmış. Bu gerçekten de önemli bir keşif. Bu bulgunun Kutsal Kase araştırmaları için çok önemli ve heyecan verici bir adım olduğu­nu düşünüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!