Kuantum üzerine çalışmalar yaptı: Harvard’ı kazandı

Güncelleme Tarihi:

Kuantum üzerine çalışmalar yaptı: Harvard’ı kazandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2024 07:00

Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz, Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.

Haberin Devamı

Lise son sınıf öğrencisi Sıla Yorulmaz, ilk ve ortaokulu Bursa’da tamamladıktan sonra İstanbul Üsküdar Amerikan Lisesini tam burslu kazandı. Bilişim teknolojileri öğretmeni anne ve babanın kızı olan ve aynı zamanda Üsküdar Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) öğrenim gören Yorulmaz, lise dönemi boyunca çok amaçlı insansız hava aracı tasarımı ve karbondioksit emilimini maksimize eden filtre üzerine çalışmalar yaptı. Kuantum fiziğine ilgisi ise 10’uncu sınıfta başladı. Akademik çalışmalarının yanında çok fazla sosyal sorumluluk projesine de imza atan ve Harvard’a kabulde bunların da önemli rol oynadığını söyleyen Sıla başarısını şöyle anlattı:

ÇOK YÖNLÜ OLMAK BELİRLEYİCİ OLDU

Üç yıldır lise öğrencileri için bir bilimsel araştırma konferansı olan UAA ARC’nin organizasyon ekibinin başındayım. Ayrıca STEM&Buds adlı organizasyonda ortaokul öğrencilerine STEM alanında hem mentorluk hem de Türkiye Bölge Koordinatörlüğü yaptım. Maddi imkânları kısıtlı ilk ve ortaokul öğrencilerine Türkçe ve matematik dersi de verdim. Akademik çalışmalarımın yanında Harvard’a kabul almamda bu faaliyetlerin de katkısı oldu. Ayrıca BİLSEM’de proje olarak tasarladığımız çok amaçlı insansız hava aracı ve kimya alanında karbondioksit emilimini maksimize eden filtre üzerine yaptığım çalışma da kabulde rol oynamış olabilir. Çok yönlü olmaya kesinlikle önem veriyorlar. Hatta keman çalıyor olmam da etkili olmuştur diye düşünüyorum.”

 

BAKMADAN GEÇME!