Koro sendromu yüzünden emekli maaşı kesildi

Güncelleme Tarihi:

Koro sendromu yüzünden emekli maaşı kesildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2005 01:42

Erol Çam, 9 yıl önce bir otobüs yolculuğu sırasında ‘koro sendromu’na yakalandı. Bir motorlu araca bindiğinde cinsel organının yok olacağı paniğine kapılıyordu. Bu rahatsızlığı nedeniyle 2001 yılında SSK’dan ‘malulen emekli’ oldu. Ama gidip kontrollerini yaptırmadığı için emekli maaşı kesildi.

İzmirli 45 yaşındaki mobilya ustası Erol Çam, kendisine kábus yaşatan hastalıkla 1996 yılında tanıştı. Çam, bindiği şehirlerarası otobüste birdenbire fenalaştı. Cinsel organının vücudunun içine kaçıp yok olacağı korkusuna kapılan Erol Çam, bu olaydan sonra hiçbir motorlu araca binemez oldu. Her denemesinde aynı durumu yaşadı. Her yere yürüyerek gidip gelmeye başlayan Çam, SSK’dan ‘Mevcut hastalığı nedeniyle çalışamaz’ raporu alarak 2001 yılında malülen emekliye ayrıldı. Ancak Çam’ın aldığı emekli maaşı, 2004 yılında SSK tarafından kesildi. Ne olduğunu anlayamayan Erol Çam, yaptığı araştırmada, periyodik kontrol yaptırmadığı gerekçesiyle maaşının kesildiğini öğrendi. Kendisine hiçbir yazı ve tebligatın yapılmadığını söyleyen Çam, ‘Bu kadar sıkıntı yaşarken, maaşım da kontrole gitmediğim gerekçesiyle kesildi. Bana bildirilmiş olsaydı kesinlikle kontrole giderdim. Emeklilik hakkını yeniden geri alabilmek için dava açtım’ dedi.

Koro sendromu

Genelde Uzakdoğu ülkelerinde görülen ve ‘Koro Sendromu’ diye bilinen bu rahatsızlığın başlıca özelliği, bir panik atağının çıkması durumunda, yardım alamayacağı ya da kaçmanın zor olabileceği durumlarda bulunmaktan endişe duymaktır. Bu korkular arasında, evin dışında ya da evde tek başına kalma, kalabalık bir ortamda bulunma, araba, otobüs ve uçakla yolculuk etme ya da asansöre binme sayılabilir. Bu bozukluklar bazı kültürlere özgü atipik formlarını içerir. Doktorlar, Çam’da görülen bozukluğun daha çok Uzakdoğu’da rastlanan Koro Sendromu olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!