Komşuya taşkın ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Komşuya taşkın ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 00:00

Başbakan Erdoğan, 18 Mayıs’ta Sofya’ya gidecek ve hemen her yıl yaşanan taşkınları önlemek için Bulgaristan Başbakanı Borisov’la Suakacağı Barajı Projesi’ni görüşecek.

Haberin Devamı

Görüşmeye, projeye mali kaynak sağlayacak olan Katar’ın Başbakanı El Tani de katılacak. Özellikle Edirne’yi yakından ilgilendiren baraj, sınırın sıfır noktasına yapılacak.

BULGARİSTAN ile Türkiye arasında krize neden olan su taşkınlarına çözüm için Başbakan
Tayyip Erdoğan, 18 Mayıs Cuma günü Sofya’ya bir ziyarette bulunacak. Erdoğan’ın, Katar Başbakanı El Tani ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile yapacağı 3’lü zirvede Edirne’yi yakından ilgilendiren su taşkınları da ele alınacak; Bulgaristan ile Türkiye sınırının sıfır noktasına yapılacak Suakacağı Barajı’nın projesi değerlendirilecek.

Mali destek Katar’dan

/images/100/0x0/55eb1d8ef018fbb8f8ac1f5a

Haberin Devamı

Su taşkınlarını önlenmek için inşa edilecek barajın yapımına Katar finansman desteği sağlayacak. Görüşmelerde nehir akışlarının kontrolü için üst düzey heyet oluşturulması da gündeme gelecek. Türkiye- Bulgaristan sınırının sıfır noktasında kurulması planlanan Suakacağı Barajı projesinin hızlandırılması için hafta başında Devlet Su İşleri’nden teknik bir heyet bölgeye giderek inceleme yaptı. Özellikle yağış alan mevsimlerde Meriç, Arda ve Tunca nehirlerinin taşması sonucu oluşan su baskınları Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan arasındaki öncelikli sorunlar arasında yer alıyor. 7 Şubat’ta Bulgaristan’daki İvonova Baraj duvarlarının yıkılması sonucunda, Tunca ve Meriç nehirleri taşmış, Edirne sular altında kalmıştı.

Erken uyarı cihazları

Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşma ile Arda, Meriç ve Tunca nehirleri üzerine erken uyarı cihazları konuldu. Cihazlar su debisinin normalin üzerine çıkması halinde GPS yoluyla her 3 ülke makamlarını haberdar ediyor. Türkiye ve Yunanistan muhtemel bir su taşkınını sistem sayesinde önceden haberdar olarak gerekli tedbirleri alabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!