Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğunda düzenlenen törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Türkiye'de sinema sektörünün son 5-6 yılda önemli mesafeler katettiğini vurguladı.
Çelik, genç yeteneklerin hızlı bir şekilde bu alana girmesi ve devletin bir miktar desteğiyle Türk sinemasının çok iyi yerlere doğru gittiğini belirtti.
Kısa film yarışmalarının, sinemanın en önemli fidesi olduğunu ifade eden Çelik, insanların bu yarışmalarla kendilerini yetiştirdiklerini ve geliştirdiklerini kaydetti.
Çelik, Bakanlık olarak TÜRSAK ortaklığında “Geleceğin Sineması” adı altında bir projeye destek verdiklerini dile getirerek, bu projenin bugünkü yarışmayla da örtüştüğünü söyledi.
Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu da şirket olarak Türkiye'de sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde eğitim, çevre ve sanat alanında sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Tekeoğlu, tüm satış şirketleri, Metro Emlak Şirketi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası işbirliği çerçevesinde bin kızın eğitim masraflarını üstlendiklerini anlatarak, “Bu kızların öykülerinden yola çıkarak, çalışanların Türkiye'nin dört bir yanına dağılarak sosyal paydaş olarak katıldığı ve hazırladığı 'İmkansız Periler' kitabından 20 bin adet satılmış ve rahmetli Türkan Saylan'ın vasiyeti yerine getirilerek, Türkiye'nin en fakir illerinden Muş'ta seçilen 80 kız çocuğu okula başlatılmıştır” diye konuştu.
Artvin'de de 80 kızı gelecek yıl Ekim ayında okula başlatmayı hedeflediklerini aktaran Tekeoğlu, davetlileri kitap satın alarak buna destek vermeye çağırdı.
Tekeoğlu, 6 yıldır yarışmada dereceye giren gençlerin de sinemada çok önemli başarılara imza attığını kaydetti.
TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil, vakfın amacının, Türkiye'de kültür ve eğitim projelerinin nasıl olması gerektiği konusunda çalışma yapmak olduğunu belirterek, yıllardır bu konu üzerinde durduklarını söyledi.
Yiğitgil, “Bu sene yarışmaya, geleceğin sinemasında üretilmiş en az 10-12 film katıldı” dedi.
Türkiye'de kültür projelerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yiğitgil, bu projelerin toplumdaki tüm katmanların katılımıyla el birliğiyle gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi.
Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ayce Kartal “Malfunction” adlı kısa filmiyle birinciliği kazanırken, Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi Derin Kıvaner “Nympha” isimli kısa filmiyle ikinci, İstanbul Kültür Üniversitesi öğrencisi Eray Dinç, “İkilem” isimli kısa filmiyle üçüncü oldu. Ayrıca Kartal, “Klonistan” adlı kısa filmiyle “Çevre Özel Ödülü”nü almaya hak kazandı.
Yarışmanın birincisi, yurt dışında burslu sinema eğitimi ve 2 bin 500 Avro para ödülü kazanırken, ikinciye 3 bin Avro, üçüncüyü ise 2 bin Avro para ödülü verildi.
Bu arada, daha önce törene katılacağı bildirilen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, programındaki değişiklik nedeniyle geceye katılamadığı öğrenildi.