Kırmızı pasaportu geri verdi

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı pasaportu geri verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2003 12:02

Talabani, 11 yıl kullandığı kırmızı pasaportu, geçtiğimiz pazar günü Moskova'ya giderken Türk makamlarına iade etti.

Haberin Devamı

Iraklı Kürtler ülkede federatif bir yapı için harekete geçerken, IKYB Lideri Talabani, Türkiye'nin verdiği kırmızı pasaportu iade etti.

Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) Lideri ve Irak Geçici Yönetim Konseyi üyesi Celal Talabani, 11 yıl boyunca kullandığı kırmızı pasaportu, geçen pazar günü İstanbul üzerinden Moskova'ya giderken, Atatürk Havalimanı'nda Türkiye makamlarına geri verdi.

Talabani'nin diğer Kürt grubu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ile birleşerek Irak'ın federatif bir yapıya kavuşması için girişimde bulunması ve Kerkük'ün bir Kürt kenti olduğuna ilişkin iddiaların ortaya atılmasından kısa süre önce kırmızı pasaportunu iade etmesi dikkat çekti.

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Talabani, Geçici Yönetim Konseyi'nin diğer üyeleriyle birlikte İstanbul üzerinden Moskova'ya giderken, yanında Türkiye'nin verdiği kırmızı pasaportu da getirdi.

Moskova'ya gitmek için bir süre Atatürk Havalimanı'nda bekleyen Talabani, burada güvenlik birimlerine kırmızı pasaportunu iade etti. Talabani kırmızı pasaportunu iade edeceğine ilişkin önceden Dışişleri Bakanlığı'nı bilgilendirerek, Türkiye'nin kendisine sağladığı bu olanaktan dolayı teşekkür etti. Talabani, Moskova'ya Irak'tan aldığı kırmızı pasaportla gitti.

Türkiye, 1992 yılında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın istemi üzerine Talabani ile birlikte Mesut Barzani'ye de kırmızı pasaport vermişti. Barzani'nin de uzun süreden beri Türkiye'nin verdiği kırmızı pasaportu kullanmadığı biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!