Kendi kendine yok olan kalp kapakçığı halkası geliştirildi

Güncelleme Tarihi:

Kendi kendine yok olan kalp kapakçığı halkası geliştirildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2003 02:03

Cenevre Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Direktörü İstanbullu Rum, kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Dulhi Kalangos, kalp kapağı yetersizliği ameliyatlarında takıldıktan sonra kendi kendine yok olan kalp kapağı halkaları geliştirdi ve adını verdi.

İstanbul'da döneminin tanınmış dahiliye uzmanlarından Dr. Konstantin Kalangos'un oğlu olan Prof. Dr. Kalangos'un buluşu halkalar, çocuk hastalar için büyük önem taşıyor. Takıldıktan 18 ay sonra tamamen yok olan halkalar, büyüyen çocuğun kalp kapağının da gelişmesini engellememiş oluyor. Tekrar tekrar ameliyatların yapılmasına gerek kalmıyor. İsviçre Devlet Konseyi kararıyla 2001'de Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Direktörlüğü'ne getirilen Prof. Dr. Kalangos, erişkinlere de takılacak halkaları yine damar cerrahisinde dikiş ipi olarak kullanılan maddenin kimyasal yapısı ve molekül ağırlığını değiştirerek geliştirdi. Buluşunu, kurduğu ve başında bulunduğu araştırma laboratuvarında gerçekleştiren Prof. Dr. Kalangos, ‘‘Mekanik kapakların yüzde 4'lük kanama ihtimali var. Yaşam boyu ilaç kullanılması gerekir. Biyolojik kapaklar ise çocuklarda çok hızlı tahrip oluyorlar. Bu halkalar hem ameliyat süresini kısalttı hem de çocukların ileri yaşlarda benzer ameliyatları olması gerekliliğini ortadan kaldırdı’’ dedi. Yeni kapakların erişkinlere takılmasının enfeksiyon riskini azaltmak gibi avantajları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kalangos, AB'nin sağlıkla ilgili birimi CE'den kullanılabilmesi için teknik onay aldıklarını ve 5 ülkedeki, 5 merkezde yetişkinlere takılmasıyla ilgili klinik çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Buluşuna kadar çocuk vücuduna uygun ebatlarda halka bulunmadığını belirten Prof. Dr. Kalangos, erişkinler için kullanılanlar takıldığında vücutla birlikte gelişemedikleri için tekrar ameliyatların gündeme geldiğini söyledi. Halkanın halen takılan diğerleri gibi kapakçığın üzerine değil, içine yerleştirildiğini belirten Prof. Dr. Kalangos, ‘‘Kapak onarımı, değiştirmesine göre çok daha avantajlıYeni kapağın takılması daha kolay. Kalp kapağı ameliyatları sırasında hasta kalp ve akciğer pompasına bağlandığı için 15-17 dakikalık fark önemli’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!