Kasaptaki ete soğan doğramam

Güncelleme Tarihi:

Kasaptaki ete soğan doğramam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2008 00:00

Köşk’e çıkan ve Cumhurbaşkanı Gül’le görüşen Genelkurmay eski Başkanı Özkök, "Darbe günlükleriyle ilgili ifade vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusunu, "Kasaptaki ete soğan doğramam. Büyüklerimden öyle duydum. Günü gelir konu olursa o zaman bakılır" diye yanıtladı.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, "Darbe planı vardır da diyemem, yoktur da diyemem" sözleriyle gündeme gelen Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’le dün yaklaşık 2 saat süren bir görüşme yaptı. Özkök, "Resmi aktör devreye girsin" önerisini Gül’e de aktardı. Özkök, "Darbe günlükleri ile ilgili ifade vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise "Kasaptaki ete soğan doğramam. Büyüklerimden öyle duydum. Günü gelir konu olursa o zaman bakılır" yanıtını verdi.

’Aktör’ü anlattı Özkök, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’ya verdiği röportajda, gündeme getirdiği, "Son zamanlarda ülkemizde cereyan etmekte olan olaylar halkta büyük bir endişe yaratmıştır. Resmi bir aktörün, daha geç olmadan, ortaya çıkıp, ortalığa çekidüzen verecek bir hareketi, halkı da arkasına alarak, gerçekleştirmesi kaçınılmaz hale gelmiştir" önerisini detaylı bir şekilde Cumhurbaşkanı’na aktardı. Görüşmede, "Darbe günlükleri" konusuna ayrıntılarıyla girilmedi. Gül, gündeme ilişkin değerlendirme yaparken, "Tartışmalarda usul ve adap önemlidir. Sert ve kırıcı üsluplardan kaçınılmalıdır" dedi. Özkök de "Halk, keskin ve sert tartışmalardan hoşlanmıyor. Gelişmelerle ilgili olarak halka, birinci elden bilgi verilmesi önemlidir. Bu görevi en iyi cumhurbaşkanı yerine getirir. Toplumda, akil adamlar olarak bilinen kişilerle temasa devam edin" önerisinde bulundu.

Şarap içmedi Görüşmede, AB süreci de ele alındı. Özkök, "AB’nin ülkeye en büyük katkısı kural, ilke ve standart getirmesidir. Enerjimizi buraya harcamalıyız" görüşünü dile getirdi. Gül’ün de bu konuda Özkök’e katıldığı bildirildi. Yemekte, zeytinyağlı dolma tabağı, patatese sarılı lagos, roka salatası, frambuazlı bezeli tart, Türk kahvesi ve şaraptan oluşan menü ikram edildi. Ancak Özkök’ün yemekte şarap içmediği öğrenildi.

Akil adam değilim Türkiye’nin içinde bulunduğu durumla ilgili olarak gazeteci Fikret Bila’ya bir mülakat verdiği ve bazı önerilerde bulunduğunu anımsatan Özkök, "Memleketimizin durumu hakkında şöyle bir ufuk turu yaptık. Daha ziyade gazetede yer alan önerimle ilgili oldu. Evvela şunu söyleyeyim, ben akil adam değilim. Ben fikir ve gözlemlerime dayanan bazı düşüncelerimi arz ettim" dedi. Özkök, "Bu akil adam kimdir?" sorusu üzerine, bu deyimin eskilerin kullandığı bir dil olduğunu belirtti. "Akil kişilerin" tecrübeli bilim adamları, akademisyenler, çeşitli meslek dallarında kendini kanıtlamış kişiler olabileceğini dile getiren Özkök, böyle kişilerin bu sürece katkısı olabileceğini Cumhurbaşkanı Gül’e ilettiğini kaydetti.

2 saat konuştular

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile dün Çankaya Köşkü’nde öğle yemeğinde bir araya geldi. Özkök, saat 11.35’te Çankaya Köşkü’ne 1 nolu

protokol kapısından girdi. Basına kapalı yemek, yaklaşık 2 saat sürdü. Yemeğe ilişkin fotoğraf Köşk fotoğrafçısı tarafından çekildi ve Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde servise koyuldu.

Sözlükte yok

Gaziantep Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Doç. Dr. Turan Karataş, Özkök’ün sözlerinin deyimler sözlüğünde olmadığını, yerel bir deyiş olduğunu belirterek şöyle dedi: "Bir şeyin zamanı gelmeden yapılmamasını anlatıyor. Kasaptaki et hamdır. Eve gelecek, doğranacak, terbiye edilecek, tencereye konulacak, sonra soğan ilave edilecek anlamına gelir. Dilimizde buna benzer ’Dereyi görmeden paçayı sıvama’, ’Erken öten horozun başını keserler’ diye deyimler vardır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!