Kadın mühendise kadın vekil desteği

Güncelleme Tarihi:

Kadın mühendise kadın vekil desteği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2006 00:00

İşe alımlarda cinsiyet ayrımcılığını protesto için internet sitesinde kampanya başlatan kadın mühendislerin sesi, Meclis’te yankı buldu. AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu ile CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur kampanyaya verdikleri imza desteğiyle, ’iş yaşamındaki cinsiyet ayrımcılığına’ karşı çıktılar.

KAÇ TANE DOĞURACAKSIN

Uslu Hürriyet’e, desteğinin gerekçesini "Bu, İş Kanunu’na aykırı. ABD’de cinsiyet ayrımcılığı olmasın diye CV’ye fotoğraf bile konulmuyor. Türkiye’de kaç tane doğuracaksın diye soruyorlar. Böyle ayrımcılık olmaz" diye açıkladı.

Kadın mühendislerin ay başında başlattığı kampanyanın gerekçesi, uygulanan cinsiyet ayrımcı tutumlar nedeniyle özellikle mühendislik (teknik) alanlarında, çalışan kadın sayısının çok az olmasıyla açıklanıyor.

ANAYASAYA AYKIRI

Erkek olmayı zorunlu kılan veya erkeklere öncelik veren iş ilanlarının, Anayasa’nın 10., İş Kanunu’nun 5. ve "Birleşmiş Milletler kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması sözleşmesi"nin 11. maddeleri ile, Avrupa Birliği mevzuatı ve Uluslararası Çalışma Örgütü belgelerine aykırı olduğu vurgulanan kampanyada, çalışma yaşamındaki cinsiyet ayrımcılığı kınanırken, özel sektör ve devlet kurumları cinsiyete dayalı tavırlarını değiştirmeye davet ediliyor. Kampanyaya bugüne kadar 890 kişi ile ağırlıklı olarak kadın derneklerinden oluşan 39 kuruluş destek verdi. Cinsiyet ayrımcılığı içeren iş ilanlarının da yer aldığı sitede erkek destekçilerin de mesajları bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!