KADER’den " 275 kadın milletvekili " kampanyası

Güncelleme Tarihi:

KADER’den  275 kadın milletvekili  kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2011 14:11

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER) 12 Haziran 2011’de yapılacak milletvekili genel seçimlerinde daha çok kadının aday gösterilmesi, daha çok kadının milletvekili olabilmesi için başlattığı "275 Kadın" kampanyasını bir basın toplantısıyla tanıttı.

Haberin Devamı

'HEDEF 275 KADIN MİLLETVEKİLİ' TOPLANTISINDAN KARELER 

Toplantıya KADER Başkanı Çiğdem Aydın, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, yazar Ayşe Kulin, televizyoncu Ayşe Özgün, köşe yazarı Nihal Bengisu Karaca, terzi Nebahat Alanç katıldı.

"BİR MİLLETE BU KADAR AZ KADINLA TEMSİL AYIP OLUYOR"

KADER Başkanı Çiğdem Aydın basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Yeni yapılacak anayasanın Başbakanın deyişiyle ’Halkın anayasasının’ kadınsız bir TBMM tarafından yapılması kabul edilemez. Yeni oluşacak TBMM’deki kadın oranı bu açıdan da, büyük önem taşıyor. Kadınlar olarak biz nasıl bir ülkede yaşamak istediğimizi de biliyoruz devletin bizi ve haklarımızı nasıl korumakta ne kadar aciz olduğunu da. Yeni anayasayı tüm bunları değiştirebilmenin bir yolu olduğu için çok önemsiyoruz. TBMM’de eşit temsil sağlandığında, yeni anayasa için de umutlanabileceğiz" dedi.

Kampanya çerçevesinde dört slogan belirlediklerini söyleyen Aydın, bunların "Eşit temsil, Gerçek demokrasi, Yeni anayasa ve Engelleri aşmak için 275 kadın" olduğunu kaydetti. Aydın, reklam kampanyasında yer alan isimlere de katıldığı için teşekkür etti.

"HAYAL ETMEDEN DE HİÇBİR ŞEY OLMUYOR"

Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da, "İnsan hayal ettiği alemde yaşar. Dolayısıyla biz de başımızı kaldırmalıyız, istemeliyiz, talep etmeliyiz, hayal etmeliyiz. Nüfusun yarısının kadın olduğu bir toplumda Meclis’te bunun aynı şekilde temsil edilmemesi, gerçekten artık kabul edilmemesi gerekiyor. Bu sadece kadın sorunları için de değil, kızların eğitiminde, şiddette kadınların orada olması daha etkili olacaktır. Toplumdaki her olayda kadın bakışının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ben karşımda beni temsil etmek için, sadece erkeklerden oluşmuş bir meclis görmek istemiyorum. Çünkü sadece sadece erkeklerden oluşmuş bir meclisin benim sorunlarımı yüzde 100 temsil edebileceğine inanmıyorum" dedi.

Kadın seçmenlere de seslenen Sabancı, "Kadın seçmenlere söylemek istiyorum. Bu bizim duyarlılığımız, biz bunu istersek farkı göreceğiz, biz bunu talep edelim, isteyelim, arayalım, kadın adayları da arayalım" dedi. Sabancı, "Bu kampanya güzel bir kampanya, umut dolu bir kampanya. Hayat etmek de güzeldir. Hayal etmeden de hiçbir şey olmuyor. Talep etmek de güzeldir. KADER de cesur bir fikirle geldi, bizi de kampanyanın bir parçası yaptı. Teşekkür ederim" diye konuştu.

"275 YETERLİ OLMAYACAKTIR"

Yazar Ayşe Kulin, kadınların diğer ülkelerden daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu kaydederek, "Kadınını meclisine ilk defa sokmuş bir millete bu kadar az kadınla temsil ayıp oluyor. 275 bizim için bir hayal. En azından 100 kadına ulaşmalıyız, mutlaka ulaşmalıyız. 275 de kampanya hedefimiz" dedi.

Ayşe Özgün ise "Listeler seçim zamanı Başbakan tarafından yapılan listelerde kadın alt sıralarda yer alıyorsa bu seçen kitlenin zihniyetini karşılamak için yapılıyordur. Topyekün yurt çapında erkek zihniyetini değiştirme düşüncesi içine girmemiz lazım. 275 kadın yeterli olmayacaktır. Bana kalırsa 400 olmalı. Bakalım hangisi listelerde kadınlara daha fazla şans veriyorsa, oylarımızı ona göre yöneltmemiz gerektğini biz kadınlar en azından idrak edelim" dedi. Özgün, dün toprağa verilen Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın kadınlara yönelik çalışmaları olduğunu kaydederek, "Burada rahmetli Necmettin Erbakan’a da teşekkür etmek istiyorum. Kadının ne güçlü bir oy toplayıcısı olduğunu o keşfetti. Kurduğu partilerle kadın kollarıyla hane hane dolaştırma alıştırmasını o başlattı. Şimdi AKP devam ediyor. Bu gelişmeler Sayın Erbakan zamanında başladı" diye konuştu.

"KADINLAR ARASI EŞİTSİZLİĞİN DE GİDERİLMESİNİ İSTİYORUM"

Köşeyazarı Nihal Bengisu Karaca ise " Bazı kavramlar değişebilir gibi bir iyi niyetteyiz; rüya görüyoruz. Bu rüyaya ek olarak kadın erkek arasındaki eşitsizliklerin, siyaset alanında da bunun giderilmesini istiyorum. Kadınlar arası eşitsizliğin de giderilmesini istiyorum. Meclise sadece sistemin ideal Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dediği kadınların değil hepimizin girebilmesini istiyorum" dedi. Karaca, "Katı laiklik yorumuyla katı muhafazakar yorumuyla " Üç çocuk yapın evinizde oturun" diyen koyu muhafazakarların mutabakatının kırılmasını düşünüyorum" konuştu.

"1,5 AYDA SESİMİZİ HER YERE DUYURMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

Daha sonra soru cevap bölümüne geçildi. Köşeyazarı Nihal Bengisu Karaca, başörtülülerin meclise girip girmemesi gerektiğiyle ilgili bir soruya da yanıt verirken şunları söyledi:

"Doğrusu CHP’den böyle bir beklenti hayal bile edemeyeceğim bir şey. O Fazilet Partisi ve Merve Kavakçı için geçerli olan bir şeydi. O kitap kapandı. Sonra o konu kapandı ve yakın zamanlarda bu girişim AK Parti’yi kapatma davasında delil olarak gösterdi. AK Parti kendisine katılan kadınlara böyle bir söz verdi mi, vermedi mi belki vermiştir ama gelinen noktada bu şeyden uzaklaşıldı. Çankaya’da bir temsil var sembole indirgendi bu. Siyasetçi eşi olmaya indirgendi. Bu kadınların mutfakta olduğunu metaforik olarak bir mutfağa hapsedildiğini düşünüyorum. Ben artık oradan sıyrılmaları gerektiğini düşünüyorum."

KADER Başkanı Aydın, kampanyada neler yapılacağına da açıklık getirdi. Aydın, kampanyalarını yaygınlaştırmaya çalışacaklarını belirterek, "1,5 ayda sesimizi duyurduğumuz her yere duyurmaya çalışacağız. Kampanyamızı tüm Türkiye’ye yaymaya çalışıyoruz. Siyasi partilere düzenli ziyaretlerimiz var. Saha çalışması değil ama sokak çalışması yapmayı düşünüyoruz" dedi. Aydın, kadınlara yönelik bir siyaset akademisi olup olmadığı sorusuna da "Altı yıldır siyaset okulu yapıyoruz. Bizimki hala özel ve çok güzel. Sadece kadınlara yönelik. Bin 500 kadın bu eğitimden geçti. Aralarında mecliste olanlar da var. Keşke kaynağımız olsa da bu okulu kurumsal hale getirsek . Bu yıl iki tane yaptık. Önümüzdeki ay başında Denizli’ye gitmeyi planlıyoruz " dedi.

275 KADIN KAMPANYASI

KADER tarafından başlatılan "275 Kadın" kampanyası 12 Haziran 2011’de yapılacak genel seçimlerde listelerde yer alacak kadınların sayısını artırmayı ve TBMM’ye 275 kadın miletvekili sokmayı amaçlıyor. Reklam filmleri, basın ilanlarıyla sesini duyurmaya çalışacak kampanyayı ise ünlü isimler anlatıyor. Bu isimler arasında KADER Başkanı Çiğdem Aydın, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, yazar Ayşe Kulin, televizyoncu Ayşe Özgün, köşeyazarı Nihal Bengisu Karaca, terzi Nebahat Alanç, şarkıcı Gülben Ergen ve Nil Karaibrahimgil var. Kampanya kapsamında genel seçimlere kadar kadın adayların listelerde daha fazla yer alması ve kadın milletvekili sayısının artması için çalışılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!