"Kaçakçı" imajını silme çabasında

Güncelleme Tarihi:

Kaçakçı imajını silme çabasında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 11:42

Türkiye'nin Suriye'ye açılan Cilvegözü Sınır Kapısı'nın yer aldığı Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, sınırdaki tampon bölgede kurulması planlanan serbest ticaret bölgesinin, ilçenin kaderine yön vereceği belirtildi.

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nihat Kılıç, uzun bir süredir gündemde olan sınır ticareti ile ilgili çalışmaların henüz resmi yazışmalar düzeyinde kaldığını, ilçenin kaderini değiştirecek bu projenin bir an önce hayata geçmesini beklediklerini belirtti.

Kılıç, yaklaşık 70 bin nüfuslu ilçenin gelirinin tarıma dayalı olduğunu ancak, son yıllarda kuraklık ve Reyhanlı Barajı'nın yaşama geçirilememesi nedeniyle Amik ovasının verimsiz hale geldiğini, bu nedenle serbest ticaret bölgesinin ilçenin kaderine yön vereceğini bildirdi.

İlçe için hayati önem taşıyan ve tampon bölgede iki ülke hükümetlerinin kararları doğrultusunda sanayi ve ticaret odaları tarafından kurulacak sınır ticareti bölgesinin, ülke ekonomisine katkısının yanı sıra ilçenin “kaçakçılıkla” anılmasının da önüne geçeceğine dikkati çeken Kılıç, şunları söyledi:
“Cilvegözü Sınır Kapısı'nda kaçakçılığa karşı alınan önlemleri oldukça olumlu buluyoruz. Herkes geçimini yasal yollardan sağlamak zorunda. Aksi takdirde kişiler de, ülke ekonomisi de zarar görüyor. Vatandaş, bir kilo şeker, birkaç litre akaryakıta muhtaç bırakılmamalı. Reyhanlı artık sınır kapısının dezavantajları ve kaçakçılığıyla değil, sanayi ve ticaretiyle gündeme gelmeli. Bunun yolu da serbest ticaret bölgesinden geçiyor.”

Kılıç, sınır ticaretinin en güzel örneklerinden birinin Van'da görüldüğünü, oluşturulan serbest ticaret bölgesinin yöre ekonomisine katkısının küçümsenemeyeceğini belirterek, “Önümüzde canlı bir iyi örnek varken, Cilvegözü'ndeki çalışmaların ağır ilerlemesi bizi kaygılandırıyor” dedi.

Sınır ticareti yapılacak bölgede satılacak ürünlerin ilgili bakanlıkların belirleyeceği ürünler ve miktarlarda olacağına dikkati çeken Kılıç, “Bu sayede herşey kayıt altında olacağından vergi kaçağı da yaşanmayacak. Bu uygulamanın istihdama katkısı da büyük olacak” diye konuştu.

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve AK Parti Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi ise ilçenin adının kaçakçılıkla anılmasından büyük rahatsızlık duyduklarını, bu nedenle kurulacak sınır ticareti bölgesinin takipçisi olduklarını bildirdi.
Şanverdi, Suriye'ye günübirlik giden vatandaşların oradan getirdikleri şeker ya da akaryakıt gibi ürünlerle yasal olmayan yollarla ticaret yapmaya çalışmalarının, sınır kapısında memur ve vatandaş arasında istenmeyen tartışmalara yol açtığını belirterek, “Yıllardır süregelen ancak, son dönemlerde alınan tedbirlerle azalan kaçakçılık olayları, sınır ticaretiyle tamamen aşılacak. Hiçbir hemşehrimize potansiyel kaçakçı gözüyle bakılmasını arzu etmiyoruz” dedi.

“TÜRKİYE BU KONUDA SON DERECE SAMİMİ”

Sınır ticareti ile ilgili yazışmaların şu anda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda olduğunu ifade eden Şanverdi, şöyle devam etti:
“Türkiye, bu konuda son derece samimi ve olaya son derece sıcak bakıyor. İnanıyorum ki Suriyeli yetkililer de bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerdir. Sonuçta, Suriye de, Türkiye ekonomisi de bu çalışmadan kazançlı çıkacak.”

Şanverdi, yöre halkının işsizlik nedeniyle İstanbul'un yanı sıra KKTC ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere başka yerlere gitmek zorunda kaldıklarına dikkati çekerek, “Halkımıza kendi topraklarında iş ve aş imkanı yaratmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz” dedi.

Reyhanlı'nın, sınırdaki son ilçe olduğunu ifade eden Şanverdi, “Örneğin, İslahiye ya da Hassa'ya gidecek olanların güzergahı bizden bir önceki ilçe olan Kırıkhan'dan geçiyor. Oysa, Reyhanlı'dan geçerek sadece Suriye'ye gidilebiliyor. Bu nedenle sınır kapısını dezavantaj değil, avantaja dönüştürmekten başka çaremiz yok” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!