Jennifer'ın zilleri Samsun'dan

Güncelleme Tarihi:

Jenniferın zilleri Samsundan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2006 10:54

Samsunlu bateri zili ustası Murat Diril'in yaptığı ziller ABD'den Çin'e birçok ülkeye ihraç edilirken, dünyaca ünlü birçok yıldızın orkestralarında da Diril'in zilleri kullanılıyor. 19 Mayıs Sanayi Sitesi'nde yaklaşık 6 yıl önce kurduğu atölyede el işçiliği ile bateri zili üreten 32 yaşındaki Murat Diril ürettiği zilleri Avrupa'da bir firma aracılığı ile dünyanın çeşitli ülkelerine gönderiyor.

Haberin Devamı

Çırak olarak başladığı mesleğinde, Almanya'da katıldığı bir fuar sonrasında gelişme sağladığını belirten Diril, halen 30 kişinin çalıştığı atölyede ayda 2 bin dolayında zil ürettiklerini söyledi.

Üretilen zillerin tamamını ihraç ettiklerini anlatan Diril, şunları kaydetti: “1999 yılında Almanya'da katıldığım bir fuarda Avrupa'nın en büyük müzik aletleri firmasından olan Roland Mein'in yetkilileri ile tanıştım. Bana teklifte bulundular. Türkiye'de hayal bile edemeyeceğim bir kariyer imkanı doğunca ben de kendi atölyemi kurarak imalata başladım. Ardından da Mein firmasına zil üretmeye başladık.”

Firma için ürettikleri Byzance, MB20 gibi zillerin üzerinde imzasının bulunduğunu belirten Diril, ürettikleri zillerin aynı alanda dünyaca ünlü Zildjian, Sabian ve Paiste gibi firmaların ürünleri ile de rekabet ettiğini söyledi.

Dünyaca ünlü birçok yıldızın orkestralarında kendi zillerinin kullanıldığını da ifade eden Diril, “Madonna, Ricky Martin, Michael Jackson ve Jennifer Lopez gibi dünyaca ünlü starlar orkestralarında bizim yaptığımız zilleri kullanıyor” dedi. Diril, “Dünyanın en iyi bateristlerinden biri olarak kabul edilen Johnny Rabb bile bizim zilleri tercih ediyor” diye konuştu.

Dünyada el işçiliği ile zil üretiminin yaygın olmadığını belirten Diril, şunları kaydetti:  “El işçiliği ile üretimi çok az firma yapıyor. Diğerleri teknolojiyi kullanıyor. Biz profesyoneller için elle dövme zil yapıyoruz ve özel siparişler alıyoruz. Zil yapmak için kullandığımız madeni de kendimiz hazırlıyoruz. Bakırı ve pirinci eriterek özel bir karışım elde ediyoruz ve özel kalıplara döküyoruz. Daha sonra da çekiçle döverek elimizde işliyoruz. El dövmesi ziller daha iyi ses kalitesine sahip oluyor. Bu nedenle de el yapımı dövme ziller tercih ediliyor.”

Haberin Devamı

İmal ettikleri zillerin  ABD, Almanya, Çin, Hollanda, Lüksemburg ve Fransa gibi değişik ülkelere gönderildiğini belirten Diril, yeni yıldan itibaren iç piyasa için de üretim yapacaklarını söyledi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!