İzmir'de sinema festivali başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İzmirde sinema festivali başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl onbirincisi düzenlenecek olan Uluslararası İzmir Film Festivali için geri sayım başladı. Güzel Sanatlar Eğitim ve Kültür Vakfı, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleşen festival, 8 Nisan'da başlıyor. Açılışı, Biket İlhan'ın Kayıkçı adlı filmiyle yapılacak olan festival, 11 Nisan tarihine kadar sürecek.

Festivalin geleneksel Altın Artemis Ödülü bu yıl İzmirli bir oyuncuya, Hüseyin Baradan'a veriliyor. Türk sinemasının deneyimli karakter oyuncularından Baradan bu ödüle sinemaya katkılarından dolayı değer görüldü.

Unutulmaz filmler

11. Uluslararası İzmir Film Festivali'nin sinemaseverlere en büyük sürprizlerinden biri Ustalara Saygı bölümü. Bu bölümde sinema tarihine geçmiş bir çok film yeralıyor.

Kariyerinin en verimli döneminde, henüz 29 yaşındayken yaşama veda eden Jean Vigo'nun L'Atalante adlı eleştirel filmi, Fransız Yeni Dalga'sının ustalarından Jean Luc Godard'ın Çılgın Pierrot, Alain Robbe- Grillet'nin Ölümsüz adlı yapıtları bunlardan bazıları.

Ustalara Saygı bölümünün en büyük sürprizlerinden biri ise Brigitte Bardot'yu üne kavuşturan Ve Tanrı Kadını Yarattı. Fransız Yeni Dalga'sını etkileyen önemli yönemenlerden biri olan Roger Vadim'in 1956 tarihli bu filmi sadece konsuyla değil tekniğiyle de ilgi çekici. Federico Fellini usta da iki ünlü filmiyle festivale konuk oluyor. Sekiz Buçuk ve Dolce Vita (Tatlı Hayat).

Dünya sinemasından

Dünya Sinemasından bölümünde Vicente Aranda'nın Çıplak Bakış, Ziod Douelli'nin Batı Beyrut, Claude Chabrol'un Hırsız ve Çırağı, Mike van Diem'in Karakter, Kjell Sundvall'ın Son Sözleşme adlı yapıtları yeralıyor.

Türk Sinemasının Yeni Örnekleri bölümü son bir yılın önemli filmlerinden derlenen bir seçki niteliğinde. Yeşim Ustaoğlu'nun, bu yıl Berlin'de iki ödül kazanan Güneşe Yolculuk adlı filminin yanısıra, Gemide, Laleli'de Bir Azize, Avcı, Kaçıklık Diploması, Çabuk ve Acısız, Leoparın Kuyruğu İzmir seyircisiyle buluşacak yapımlar.

Goethe'ye Saygı

Festival, doğumunun 250'nci yıldönümünde ünlü Alman şair ve yazar Goethe'ye de bir selam gönderiyor. Murnau'nun, sessiz sinema klasiği Faust adlı uyarlaması piyanist Aljosha Zimmermann'ın canlı müziği eşliğinde gösterilecek.

Bir başka uyarlama ise Macar yönetmen Istvan Zsabo'nun 1981 yılında en iyi yabancı film Oscar'ını kazanan Mefisto'su.

İzmir'in sinemaları

İzmir'in sinemalarıyla ilgili bir belgesel film de ilk kez festival kapsamında seyirciyle buluşacak. Oğuz Makal'ın uzun yıllar süren bir araştırma sürecinden sonra tamamladığı Tarih İçinde İzmir Sinemaları adlı çalışmasından uyarlanan belgesel, İzmir'in, bir çoğu artık varolmayan sinemalarına nostaljik bir gezintiye çıkaracak seyirciyi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!