İstanbullu’nun yüreği hopladı

Güncelleme Tarihi:

İstanbullu’nun yüreği hopladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2004 01:39

İstanbul aylar sonra dün akşam yeniden deprem kabusu yaşadı. Saat 18.42’de Marmara’da meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki 3-5 saniyelik deprem İstanbulların yüreklerini hoplattı.

Haberin Devamı

1999 felaketinden 5 yıl sonra, devletin ilk kez depremi bilimsel toplantı olan Deprem Şurası’yla masaya yatırdığı gün yaşanan sarsıntı özellikle sahil semtlerinde şiddetlice hissedildi. Kandilli Rasathanesi depremin merkez üssünün Adalar’ın 10 kilometre güneybatısı olduğunu açıkladı. 9 dakika sonra da 3.2 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.

Depremin en çok hissedildiği sahil şeridinde yer alan Bakırköy, Kartal ve Pendik’te oturan vatandaşlar depremle birlikte panikle evlerinden çıkarak sokaklara doluştu. Depremi hissedenler telefonlara sarılarak yakınlarını arayınca sabit ve mobil şebekelerde yoğunluk yüzünden kısa süreli kilitlenme oldu.

Büyük depremin öncüsü değil

MARMARA ‘da 4.0 büyüklüğündeki deprem akla İstanbul’da beklenen büyük depremi getirdi. Prof. Mustafa Erdik, ‘Bu deprem, büyük İstanbul depreminin ne daha önce, ne daha sonra gelmesini etkileyecek bir depremdir’ dedi. Prof. Dr. Naci Görür de, son depremin, beklenen büyük depremin öncüsü olduğunu söylemenin mümkün olmadığını bildirdi. Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Oğuz Gündoğdu ise ‘Deprem, öncü karakterini gösteren bir özellik taşımıyor’ diye konuştu.

Haberin Devamı

BARBAROSOĞLU: BU DEPREM, OLAĞAN

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Büyükada'nın yaklaşık 10 kilometre güneybatısında meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depremin, bölgenin olağan deprem aktivitesi içinde değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
  
Barbarosoğlu, depremin ardından, BÜ Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bilge Siyahi ve Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Kandilli Rasathanesi'nde, ortak basın toplantısı düzenledi.
  
Toplantıda, Marmara Denizi'ndeki depremle ilgili basın duyurusunu okuyan Barbarosoğlu, “Çınarcık çukuru” olarak tanımlanan bölgedeki depremin hafif şiddette olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
  
“Genelde bu büyüklükteki bir deprem herhangi bir yapısal zarara yol açmaz. Bize de herhangi bir yapısal hasar bilgisi gelmedi. Özellikle Anadolu Yakası'nda Kartal, Adalar, Pendik, Tuzla ilçelerinde kuvvetlice hissedilmiştir. Bu deprem, bölgenin olağan deprem aktivitesi içinde değerlendirilmelidir. Marmara Bölgesi'nde yılda büyüklüğü 4'ten fazla yaklaşık 5 deprem meydana gelmektedir.”
  
Barbarosoğlu, aynı noktada saat 18.51'de 3.2 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı kaydedildiğini de açıkladı.
  
YAZILI AÇIKLAMA
  
Basın toplantısında dağıtılan yazılı açıklamada da Bolu'ya kadar net olarak izlenen Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) İzmit Körfezi'ne kadar uzanıp Marmara çukurlarından geçerek Ganos Fayı'na bağlandığı ve Saroz Körfezi'nden Ege Denizi'ne ulaştığı ifade edildi.
  
Marmara içerisinde KAF'ın davranışı ve fay geometrisi ile deprem oluş özelliklerinin, KAF'ın karada gözlenen net özelliklerinden farklı olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
  
“Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından Marmara Denizi etrafında kurulmuş olan Marmara Deprem İzleme Ağı (MARNET) ve İznik civarındaki İznik Deprem İzleme Ağı (İZİNET) sayesinde günümüze kadar binlerce deprem kaydedilmiş olup, deniz içinde fayların büyük bir kısmının aktif olduğu ve deprem ürettikleri de bilimsel olarak ortaya konulmuştur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!