İşkence villası

Güncelleme Tarihi:

İşkence villası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bodrumundan Konca Kuriş'le birlikte 3 erkek cesedinin çıkartıldığı ev, tam anlamıyla bir işkence villasıymış. Aylığı 75 milyon liraya kiralanan 3 katlı villanın ikinci katı işkence ve sorgu için, bodrum kattaki kömürlük ise mezarlık olarak kullanılmış.

HİZBUL-vahşetin son örneği Konya'daki bu villada ortaya çıkarıldı. 1998 yılının Temmuz ayında örgüt üyeleri tarafın aylığı 75 milyon liraya kiralanan 3 katlı villada, teröristler uzun süre barındı. 10 yıl önce vefat eden İnşaat Mühendisi Atilla Yeniaydoğmuş'un yaptırdığı villanın bodrumunda, Hizbullah'ın katlettiği, aralarında Konca Kuriş'in de bulunduğu 4 kişinin cesetleri çıktı. Kentin mesire yeri olan Meram İlçesi'nin gözde bölgelerinden Yunus Emre Mahallesi'ndeki villada kalan teröristler, ikinci katı ‘işkence ve sorgu’ için kullanmışlar. Militanlar, liderleri Hüseyin Velioğlu'nun talimatıyla boğarak öldürdükleri kişilerin cesetlerini bodrum katındaki kömürlüğe kazdıkları çukurlara gömdüler. Cesetlerin bulunmasından sonra polis evin çevresindü 24 süreyle güvenlik önlemi aldı.

SAKALLI BİRİ KİRALAMIŞ

Cesetlerin bulunduğu üç katlı villayı 1998 yılının Temmuz ayında 25-27 yaşlarında, kendilerini karı koca olarak tanıtan 2 kişinin kiraladığı ortaya çıktı. Villayı 10 yıl önce kalp rahatsızlığından ölen İnşaat Mühendisi Atilla Yeniaydoğmuş'un yaptırdığı, ölümünden sonra da binanın tapusunun mühendisin 14 yaşındaki oğlu Emre, 20 yaşındaki Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi kızı Esin ve üniversite sınavlarına hazırlanan diğer kızı 17 yaşındaki Tuğba'nın üzerinde yapıldığı vurgulandı. Anne Pervin Yeniaydoğmuş, evini kiralayan erkeğin sakallı ve siyah saçlı, kadının ise sadece tek gözü açıkta kalacak biçimde çarşaf giydiğini söyledi.

MAZOT KOKUSU GELİYORDU

Anne Yeniaydoğmuş, ‘‘Genç adam bana Adanalı ve bir işadamı olduğunu söylemişti. İsmet Acar adına kira kontratı yaptık, ancak gelen telefon ve su faturalarında ayrı isimler kullanıyordu. O zaman şüphelendim. Ziyaretlerine gittiğimde de içeriye mazeret göstererek almıyorlardı. Genellikle Doğu şivesiyle konuşuyorlardı. Türkçeleri bozuktu. Evi 11 ay sonra boşaltmalarının ardından boş eve girdiğimde, özellikle bodrum katında korkunç bir mazot kokusu dikkati çekiyordu, ancak ben ceset bulunabileceğinden hiç bir zaman kuşkulanmadım. Villayı kiralayan adamı şimdi görsem tanırım. Evi daha sonra Konya'da baklavacılık yapan işadamı Habip Eseroğlu'na kiraladım’’ dedi.

İl il av...

HİZBULLAH'a karşı yurt çapında operasyonlar sürdürülüyor. Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde ceset olabileceği ihtimali üzerine bir evin bodrum katında kazı çalışması başlatıldı. Şanlıurfa'da 16, Siirt'te 2, Bingöl'de 1, Elazığ'da 2, Diyarbakır'da 50, Mardin'de 60, Batman'da 20, Hatay'da 4 Hizbullahçı gözaltına alındı. Diğer illerde durum şöyle:

ANTALYA Kent merkezinde 2, Manavgat'ta 8 eve baskın düzenlendi. 26 kişi gözaltına alınırken, evlerde 5 bilgisayar disketi ile 23 CD ele geçirildi. CD'lerden 3'ünde porno, diğerlerinde Kürtçe konuşmalar ile dini görüntüler bulundu. Gözaltına alınan kişiler arasında Hizbullah'ın Antalya temsilcisinin de bulunduğu öğrenildi.

VAN Önceki gün gözaltına alınan 5 kişi çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı.

BİTLİS Son bir hafta içerisinde göz altına alınan 19 kişinin sorguları sürüyor.

İÇEL Köylerde ve kent merkezinde yapılan operasyonlarda 10 kişi yakalandı. Aralarında Konca Kuriş'i kaçıran 3 kişiye yardım eden 1 kişi de bulunuyor. Yakalananlarla birlikte 2 av tüfeği, Humeyni yanlısı dökümanlar, kasetler ve CD'ler de elde edildi.

GAZİANTEP 15 kişi gözaltına alınıp, 4'ü serbest bırakıldı. 11 kişinin sorguları sürüyor. 1 pompalı tüfek ve bıçak, örgüte ait döviz ve çok miktarda örgütsel döküman elde edildi.

KONYA Kent merkezinde 7 üst düzey örgüt üyesi yakalandı.

Kaçırmadan önce tutmuşlar

Ankara'daki Hizbullah operasyonunda ele geçirilen Mahmut Demir'in sorgusundan elde edilen bilgilerin ardından Konya merkez Meram İlçesi'nin Yunus Emre Mahallesi Sancaklıbey Sokak 33 nolu villanın bodrum katında araştırma yapıldı. Yapılan araştırmada 1.5'ar metre derinliğe kazılmış silindir şeklindeki çukurlarda 1'i kadın toplam 4 kişinin cesetleri bulundu. Kadın cesedinin Konca Kuriş'e ait olduğu anlaşıldı. Kardeşi Mehmet Genç, Konca Kuriş'in ne zaman öldürüldüğünün sorulması üzerine, ‘‘Konca kaçırılmadan iki gün önce bu ev kiralanmış, ancak ne zaman öldürüldüğünü bilmiyoruz’’ yanıtını verdi.

Soldaki, Konca Kuriş

Hizbullah'ın Konya'daki örgüt villasının kömürlüğünden çıkarılan dört ceset, Numune Hastanesi morguna kaldırıldı. İslamcı feminist Konca Kuriş'in cesedi (sol başta), yakınları tarafından teşhis edildi. 3 erkek cesedinden birinin Adana’da oto galerisi bulunan Mehmet Beşir Can’a ait olduğu anlaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!