Oya ARMUTÇU
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 00:00
Tek oğulları askerde intihar eden Fatih-Remziye Birol, açtıkları tazminat davasını kaybedince devlete 22 bin 850 lira avukatlık ücreti ödemeye mahkum oldu.
Yasa gereği, reddedilen tazminat miktarı üzerinden hesaplanan vekalet ücretinin devlete ödenmesi zorunlu. Evlatlarını kaybeden, hiçbir varlığı bulunmayan aile bu kararla zor duruma düştü.
600 BİN LİRALIK DAVA AÇTILAR
Ağrı Doğubayazıt’ta askerliğini yapan tank er Murat Birol, 19 Eylül 2010’da nöbetinde tüfeğiyle intihar etti. İstanbul’daki ailesi, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) 2. Dairesi’nde 19 Ağustos 2011’de dava açtı. Maddi gücü olmayan ve adli yardımla dava açabilen Birol çifti, Milli Savunma Bakanlığı’ndan 300 bin lira maddi, 300 bin lira manevi toplam 600 bin lira tazminat talep etti. AYİM, “Psikososyal risk faktörü tarama anketine göre psikolojik ve ailevi sorunu yokmuş. Baskı gördüğü, alaya alındığı iddiası da kanıtlamadı. Hizmet kusuru görülmedi. Davacıların maddi-manevi tazminat istemleri yasal dayanaktan yoksun” gerekçesiyle ve oybirliği ile reddetti. Davayı kaybettikleri için Birol ailesi devlete toplam 22 bin 850 lira vekalet ücreti ödemeye mahkum edildi. Ailenin avukatı Sait Tanrıverdi ise ailenin 22 bin 850 vekalet ücretini ödeyebilecek durumda olmadığını belirterek, Hürriyet’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Murat askere giderken hiçbir psikolojik sorunu yok. Askerlik gibi zor bir görev verilince eziliyor. Yapamayınca baskı yüzünden intihar ediyor. Neden intihar ettiği objektif şekilde ortaya konulamadı. Ailesi şimdi de borçlu çıktı. Karar düzeltme talebimiz sonuçlanmadan ‘Parayı ödeyin’ diye yazı gönderildi. İcra yoluna mı gidilecek? Hiçbir malları yok. Emekli maaşına haciz konulamıyor. Bu tip adli yardımlı görülen yoksul ailelerin davalarında vekalet ücretine hükmedilmemesi için yasal değişiklik gerekli. Tek oğullarını askere gönderip kaybeden aile zaten mağdur, bir kez daha mağdur edilmesinler.”