A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2010 11:10
Televizyon kanallarında yayınlanan evlilik programlarının ardından internet ortamında açılan sitelerin de sağlıklı olmadığı belirtildi.
Merkezi İzmir'de bulunan bir yazılım firmasının Genel Koordinatörü Yusuf İnan, ,televizyon kanallarında evlilik üzerine hazırlanan programların sayısının arttığını belirtti.
Bu kanallara evlenebilmek için başvuranların yanı sıra çok sayıda kişinin de ekranlara çıkmaktan çekindiğini ifade eden İnan, kendilerinin de buradan hareketle farklı meslek ve yaş gruplarındaki evlenmek isteyen insanları bir araya getirmeyi amaçlayan siteler kurmaya karar verdiklerini anlattı.
Bu çerçevede 2009 yılında “dedemevlenecek”, “engellilerevleniyor”, “annemevlenecek” siteleri kurduklarını dile getiren İnan, sitelerin kendisi, çocuğu, babası, annesi veya dedesi için eş bulmak isteyen kişiler tarafından ziyaret edildiğini bildirdi.
TORUNLAR, DEDELERİNE EŞ BULMAK İÇİN KAYIT YAPTIRIYOR
Bunların arasında en çok ilgiyi yaşlılar için kurulan “dedemevlenecek” sitesinin gördüğünü anlatan İnan, şunları kaydetti:
“(Dedeniz yalnız kalmasın) sloganıyla açtığımız 'dedemevlenecek' sitesi çok ilgi gördü. Site yayına girdiğinde insanlar bürolarımıza gelerek dedelerini evlendirmek istediklerini anlattı. Eşini kaybetmiş ya da boşanmış yaşlı kişiler, bu siteye girerek kayıtlarını yaptırıyor. Teknolojiyi iyi derecede kullanma bilgisine sahip olmayanlar da torunları, çocukları aracılığıyla siteye kaydını yaptırıyor. Bu sitemizde 45-75 yaş aralığında çok sayıda yaşlı kadın ve erkeğin üyeliği bulunuyor. Siteye kayıt yapılırken, yaştan, ikamet ettiği ilden, saç rengi, kilosu, hobileri, sevdiği hayvan ve müziğe kadar birçok sorunun cevabı isteniyor. Siteye üye olanlar bu özelliklere göre kendine uygun eş arıyor.”
İnan, siteye, İstanbul'dan Diyarbakır'a, Mardin ve İzmir'e kadar farklı illerden, farklı mesleklerden çeşitli insanların başvurduğunu, üyeler arasında daireleri, arazileri olan çok zengin kişilerin de bulunduğunu bildirdi.
Bu sitelerde aylık 25 lira gibi bir ücret karşılığı “özel üyelik” uygulaması başlattıklarını anlatan İnan, bu sayede üyelerin sahte isim verme, yalan beyanda bulunma gibi ihtimallerinin ortadan kaldırıldığını, ciddi anlamda evlenmek isteyenlerin birbirlerini kolayca bulabildiğini ileri sürdü.
“İNTERNET ARACILIĞIYLA YAPILAN EVLİLİK SAĞLIKLI OLMUYOR”
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aydın ise televizyon kanallarındaki evlilik programlarına çıkan birçok kişinin, medyatik olmak amacıyla bu yola başvurduğunu iddia etti.
İnternet sitesi aracılığıyla eş bulmanın daha sanal bir durum olduğunu, insanların birbirlerini tam anlamıyla tanıma imkanı bulamadığını dile getiren Aydın, şunları kaydetti:
“Geleneksel evliliklerde nişan, şerbet, söz kesimi, nikah gibi şeyler oluyordu. Bu süreçler de çiftleri arasındaki bağı pekiştiriyordu. Ama internet siteleri aracılığıyla yapılan evlilikler böyle değil. Evliliğe giden yol ciddi bir süreçtir. Bu tür program ve siteler aracılığıyla yapılan evlilikler sağlıklı olmuyor. Sanal ortamda insanlar birbirine karşı doğal olmuyor. Beklentiler karşılanmıyor.”