Hükümet ‘liyakati’ tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Hükümet ‘liyakati’ tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 13:34

AK PARTİ, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bir süreden beri gündemde tuttuğu ‘Meritokrasi’ terimiyle tanıştı. Bakanlar Kurulu’nun son birkaç haftadır yaptığı toplantılara damga vuran bu sözcük, ‘Devlettin tüm kademelerindeki görevlendirmede liyakat ve başarının önünün açılması’ anlamına geliyor. Meritokrasi’nin zıt anlamlısı olan nepotizm de ise yakın, akraba ve çıkar ilişkisi içinde olan dostları kayırma olarak biliniyor.

Haberin Devamı

İLGİNÇ SAPTAMA

Edinilen bilgiye göre Davutoğlu, Bakanlar Kurulu’nun son 3 toplantısında, başta Emniyet olmak üzere atamalarda liyakat ve başarının ön plana çıkarılması gerektiğini belirterek meritokrasinin önemine vurgu yaptı. Siyasi literatürde fazla kullanılmayan bu terim, başarı ve liyakatın ön plana çıkarılmasını amaçlıyor. Davutoğlu, toplantılarda devletin tüm kademelerinde görev alacak kişilerin ‘liyakat ve başarısını’ ön plana çıkaracak bir eleme sisteminin kurulması gerektiğini dile getirdi.

DİN VE KÖKEN DEĞİL, BAŞARI

Meritokrasi, toplumsal hiyerarşide ancak liyakata sahip, kendisine iş verilmeye uygunluğu kanıtlanmış insanların yükseleceklerini, toplumsal kaynakların, mükafatların, kişinin yeteneğine ve bilgisine göre gerçekleşeceğini ifade ediyor. Yönetimin ipleri, soyluluğa, zenginliğe, rütbeye ya da dine göre değil, tamamen kişinin yönetim beceresine, bu alanda sahip olduğunu kanıtladığı bilgilere göre veriliyor. Çeşitli yetenek ve bilgilere sahip kişiler arasında sınavlar sonucunda devletin yönetim idaresinin belirlendiği meritokrasi, adil devlet yapısı öngörüyor.

Haberin Devamı

SORUN NEPOTİZM’DE

Meritokrasi’nin zıttı olarak ise ‘Nepotizm’ görülüyor. Latincede ‘yeğen’ anlamına gelen ‘nepos’ sözcüğünden türeyen nepotizm kavramı, günümüzde kayırma, ‘ahbap-çavuş ilişkisi’ olarak tanımlanıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!