'Haydi Anadolu' artık CHP'li

Güncelleme Tarihi:

Haydi Anadolu artık CHPli
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 20, 2002 16:15

CHP'nin yurt gezilerinde kullandığı ''Haydi Anadolu'' şarkısı, söz yazarı ve bestecisi sanatçı Uğur Işılak tarafından partiye armağan edildi.

Åžarkının CHP'ye armaÄŸan edilmesi nedeniyle Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanlığı'nda düzenlenen törene, CHP Genel BaÅŸkanı Deniz Baykal ve sanatçı UÄŸur Işılak el ele tutuÅŸarak geldi.Â

Sanatçı Işılak, yaptığı konuşmada, ''Haydi Anadolu'' adlı parçasını 1999 yılı sonunda bestelediğini ve 2000 yılında çıkardığı 3 parçadan oluşan ''Söyleyeceklerim Var'' CD'sinin içinde yer aldığını hatırlattı. Şarkının, sağdan sola birçok parti tarafından kullanıldığını ifadeeden Işılak, CHP'nin de bu parçayı ilk kez Anadolu sol hareketinin anlatıldığı kongrede kullandığını söyledi.

Parçanın Anadolu insanını anlattığını belirten Işılak, CHP'nin baÅŸlattığı Anadolu sol hareketi ile Mevlana, Hacı BektaÅŸ Veli, Yunus Emre gibi Anadolu düşünürlerinin fikirlerini özümsediÄŸini, bu düşüncelerle yeni bir çıkış yapan CHP ve Genel BaÅŸkanı Baykal'a bu parçayı armaÄŸan ettiÄŸini kaydetti.Â

''Bana 'sağcı mısın, solcu musun' diye zaman zaman soruyorlar, bende onlara Uğur Işılak'ın sağı solu belli olmaz cevabını veriyorum'' diyen sanatçı, tercih nedeninin parça ile CHP'nin düşüncesinin uyuşması olduğunu söyledi. Sanatçı Işılak daha sonra şarkının noter belgesini Baykal'a teslim etti.

BAÅžKALDIRI BESTESÄ°

Baykal da yaptığı konuşmada, Işılak'ın bu bestesinin Anadolu'da büyük bir ilgi ve elektrik yarattığını ifade ederek, ''Bu beste, Anadolu insanının kendisini anlamasına, ezikliğinin en fazla olduğu bir dönemde kendisine güven tazelemesine neden olmuştur. Bu bir başkaldırı bestesidir. Anadolu halkı bununla kendine güven duygusunu tazeliyor'' dedi.

Parçanın sözlerinin CHP'nin anlayışı ile  örtüştüğü için sahip çıktıklarını da ifade eden Baykal, ''Parçayı birçok parti de kullanıyordu. Büyük bir karmaşa vardı. Değerli sanatçı bunu bize armağan ederek, bu karmaşaya son vermiştir'' dedi.

Sanatçının şarkıyı CHP'ye verirken maddi bir beklentisinin olmadığını, şarkının verilişinde ''CHP'ye yakışmasının'' önemli bir rol oynadığını ifade eden Baykal, sanatçıya teşekkür etti.

Konuşmaların ardından ''Haydi Anadolu'' parçası çalındı. Partililer de alkışlarla parçaya eşlik etti.

SORULAR

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Baykal, bir soru üzerine Işılak'ın siyasi tercihlerinin kendileri içinönem taşımadığını, herkesin düşüncelerine saygı duyduklarını dile getirerek, ancak bunun işbirliğine engel teşkil etmediğini söyledi. 

''Türkiye'de artık insanları etiketleme, yaftalama dönemi bitmiştir'' diyen Baykal, bunun en azından CHP'de bittiğini kaydetti. Sanatçı Cem Karaca'nın da bir süre önce MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye mektup yazması olayını da saygıyla karşıladığını anlatan Baykal, Karaca'nın da kendisine faks çekerek teşekkür ettiğini ve partide daha aktif görev almak isteğini söylediğini bildirdi.

Bir gazetecinin ''Şarkı gerçekten hiçbir maddi karşılık gözetmedenhediye mi edildi?'' şeklindeki sorusu üzerine Baykal, ''Herşeyin bir ilki vardır. Biz hiçbir zaman para ile etkinlik sağlamadık. Biz gönül,inanç ve dostluk partisiyiz. Zaten bizim diğerleriyle para ölçeğinde rekabet edecek gücümüz yok. Ölçü para olmamıştır'' yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!