Haremin hiç bilinmeyen yönlerini keşfedeceksiniz

Güncelleme Tarihi:

Haremin hiç bilinmeyen yönlerini keşfedeceksiniz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2012 15:14

Haremin hiç bilinmeyen yönlerinin gerçeğe uygun olarak anlatılacağı “Padişahın Evi: Topkapı Sarayı Harem-i Hümayunu Sergisi”, 13 Haziran'da Topkapı Sarayı Müzesi Has Ahırlar Sergi Salonu'nda açılacak.

Haremin hiç bilinmeyen yönleriyle gerçekçi bir biçimde anlatılmasından yola çıkılarak hazırlanan sergide, eşsiz bir hiyerarşiyle yönetilen harem, Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarında yer alan 270'in üzerinde eser ve belge aracılığıyla anlatılacak.

Bilintur/Bilkent Kültür Girişimi (BKG) ile Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü tarafından TAV Havalimanları'nın ana sponsorluğunda hazırlanan “Padişahın Evi: Topkapı Sarayı Harem-i Hümayunu Sergisi”, Türkiye'de ve dünyada harem konusunda oluşan eksik ve hatalı bilgilerin düzeltilmesini amaçlıyor.

SERGİNİN BÖLÜMLERİ
Haremin hiç bilinmeyen yönlerini keşfedeceksiniz

Topkapı Sarayı’nın Harem Dairesi’nde
sergilenen 3’üncü Selim’in tahtı



Dört ana bölümden oluşacak serginin ilk bölümünde, harem mimarisi minyatürler, gravürler ve planlar eşliğinde, ikinci bölümde ise yine mimarideki hiyerarşik düzene uygun olarak haremin koruyucuları ve hizmetlileri olan harem ağaları ve cariyeler teşkilatı anlatılacak.

Üçüncü bölümünde, hanedan üyelerinin haremdeki yaşamları, eğitimleri, hiyerarşideki yerlerinin tasvir edileceği serginin dördüncü bölümünde, haremde günlük yaşam, eğlenceler ve gelenekler yine baş yapıtlarla ve görsellerle görülebilecek.

"DİZİLER TARİHİ GERÇEKLERİNİ ANLATMA ENDİŞESİ TAŞIMAZ"

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, yaptığı açıklamada, Osmanlı haremi ile ilgili efsanelerin yaygın olduğunu söyledi.

Haremin bir ev olduğunu ifade eden Ortaylı, şunları kaydetti:
“Bir evin kutsallığı vardır. Padişah evidir. Müze, tarih eğitiminin çok önemli bir parçasıdır. Müzelerde, konulu sergiler yapıyor. Bu nedenle depolarımızda ve arşivlerimizdeki ilgili belgeleri, eşyaları bir araya getirerek, bir harem sergisi yapıyoruz. Bu sergi, 3 ay boyunca gençlerimiz, öğrencilerimiz ve halkımız tarafından ziyaret edilebilecek. Konuya biraz ilgi çekeceğiz. Günümüzde haremle ilgili oluşan eksik ve hatalı bilgi çok. Harem denilince bir sohbet konusu, bir 'geyik muhabbeti' akla geliyor. Konuya ilmi bakılması için, bu sergiyi yapıyoruz. Sergide 270'in üzerinde obje olacak.”

Ortaylı, Osmanlı'nın anlatıldığı dizilere de değinerek, “Dünyada hiçbir televizyon dizisi, tarihi gerçekleri anlatma endişesi taşımaz. Daima kitlelerin keyfine göre bilgiler verilir. Burada da harem üzerinde ciddi bir bilgi noksanlığı ve bilgi kirlenmesi var” diye konuştu.

Bilintur Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Hallik de bu projede yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Harem hep geziliyordu ama obje ve eserlerle ilgili buluşma gerçekleşmiyordu. Haremde padişahın, eşlerin, çocukların kullandığı eserler ilk defa sergilenecek. Daha önce haremle ilgili anlatılan birçok şeyi, insanlar bire bir objelerle görmüş olacaklar. Bu konuyla ilgili yanlışlıların düzeltilmesi anlamında da önemli” şeklinde konuştu.

Sergiyle ilgili yaklaşık 5-6 aydır çalıştıklarını aktaran Hallik, “Sergi, 3 ay boyunca açık kalacak. Sergi kapsamında seminerler de düzenlenecek. Ayrıca, sergilenen alana depreme dayanıklı ve depreme karşı hassas bir malzeme yerleştiriyoruz. Herhangi bir sarsıntı olduğunda, eserlerin zarar görmemesi anlamında bir önlem alıyoruz. Bu da önemli bir şey” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!