Gül çifti Japon Sarayı'nda

Güncelleme Tarihi:

Gül çifti Japon Sarayında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2008 11:04

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya İmparatoru Akihito ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, İmparator Akihito ve İmparatoriçe Miçiko tarafından Sarayı'nın kapısında karşılandı.

Haberin Devamı

İŞTE FOTOĞRAFLARI

Japonya İmparatoru Akihito, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinde, “Biz geleneklerimize bağlı olarak modernleştik, siz de geleneklerinize bağlı kalarak modernleşiyorsunuz” dedi.

Alınan bilgiye göre, basına kapalı olarak yapılan görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü.

Görüşmede “İmparator Akihito ve İmparatoriçe Miçiko'nun gösterdiği nezaket, sadelik ve içtenliğin Cumhurbaşkanı Gül'ün en çok dikkatini çeken durum olduğu” belirtildi. Görüşmede, İmparator Akihito'nun statüsü gereği ağırlıklı olarak kültür ve tarih ile ilgili konular üzerinde durulduğu ancak ekonomik konuların da ele alındığı kaydedildi.

Japonya'nın, Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikasını yakından takip ettiğini ve Afrika üzerindeki etkisini izlediğini dile getiren Akihito, “Biz geleneklerimize bağlı olarak modernleştik, siz de geleneklerinize bağlı kalarak modernleşiyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül'ün, görüşmede, İmparator Akihito'nun Osmanlı İmparatorluğu ile Türkiye'nin bugünkü durumu hakkında geniş bilgi sahibi olduğunu gözlediği kaydedildi.

Türkiye'de 2010 yılının “Japon Yılı” ilan edildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, İmparotor Akihito'ya davetini yineledi. İmparator Akihito da, daveti Japon Hükümeti'ne ileteceğini söyledi. İmparator Akihito, ayrıca 2003 yılında Japonya'daki “Türk Yılı” kapsamında açılan “Türkiye'de Üç Büyük Medeniyet: Hitit, Bizans, Osmanlı” sergisinden çok etkilendiğini Cumhurbaşkanı Gül'e iletti.

İstanbul'a olan merakını dile getiren İmparator Akihito'ya, Cumhurbaşkanı Gül, zamanla kentin büyük gelişim gösterdiğini belirterek, Boğaziçi Köprüsü ve Marmaray Projesi'nde Japon firmalarının görev aldığını anlattı.

İmparator Akihito'nun görüşmede, Tokyo'da açılan “Asırlık Türk-Japon Dostluğu” sergisinde yer alan fotoğraflardan oluşan ve kendisine daha önce gönderilen katalogdan bahsettiği ve bunun ilgisini çektiğini söylediği belirtildi.

Görüşmede, İmparator Akihito ve İmparatoriçe Miçiko'nun, Gül çiftine gösterdikleri ilgiyle “Önemli bir ülkeyi ağırladıklarını hissettirdikleri” ifade edildi.

Haberin Devamı

Öğle yemeğinin ardından, İmparator Akihito ve İmparatoriçe Miçiko'nun Gül çiftini otomobillerine kadar uğurladığı; Cumhurbaşkanı Gül'ün aracı hareket ettikten sonra da konvoydaki son araç İmparatorluk Sarayı'nın kapısından ayrılana kadar bekledikleri kaydedildi.

İMPARATORİÇE HEDİYE BROŞU TAKIYORDU

Cumhurbaşkanı Gül, İmparator Akihito'ya Türkiye'den getirdiği Ertuğrul Fırkateyni maketini hediye etti. Akihito da teşekkür ederek hediyeyi kabul etti.

İmparatoriçe Miçiko'ya da kiraz çiçeği motifli broş, Prens Mikasa'ya kol düğmesi hediye edildiği; İmparatoriçe'nin Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ü karşılarken broşu taktığı belirtildi.

Görüşmeye zaman zaman imparatorluk ailesinin üyelerinin katıldığı ve Cumhurbaşkanı Gül ve eşi ile tanıştırıldıkları öğrenildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, 40 yıl önce Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette çekilen fotoğraflardan oluşan albümü, görüşmenin bir bölümüne katılan İmparator Akihito'nun amcası olan Prens Mikasa'ya hediye etti.

HAYRÜNNİSA GÜL, KİMONO GİYMEDİ

Japonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Japonların ünlü Sakura Tapınağı'nı ziyaret ederken kimono giymedi.

Japonya'da resmi temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ikili görüşmeler yaparken, eşi Hayrunnisa Gül ayrı olarak Japon tapınağını ziyaret etti. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in Amerikalı eşi Anneliza Şimşek’in eşlik ettiği Hayrunnisa Gül, tapınak girişinde budist bir rahip tarafından karşılandı. Kalabalık günlerinden birini yaşayan tapınağın Japon ziyaretcileri, kameralar eşliğinde tapınağı ziyaret eden Hayrunnisa Gül'e ilgi gösterdi. Bazı Japonlar Firt Lady'in fotoğraflarını çekti. Hayrunisa Gül bu ilgiye el sallayarak karşılık verdi.

Haberin Devamı

Tokyo'da sabahtan bu yana süren yağmurdan korunmak için saydam şemsiye kullanan Hayrunnisa Gül, beyaz renkli elbisesiyle tapınağın bütün bölümlerini gezdi. Rahiplerden bilgi aldı. Hayrunnisa Gül'ün yüzükleri ve dikkat çekerken ucu açık beyaz renkli ayakkabı giydiği göze çarptı. Etrafı yapay nehirle çevrili olan ve Japon balıklarının yüzdüğü Akamura Tapınağı Japonlar için çok kutsal bir mekan olarak biliniyor. Hayrünnisa Gül, gazetecilerin sorusu üzerine tapınak ziyareti hakkında açıklama yapmak istemediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!