Graves hastalığı (zehirli guatr) nedir?

Güncelleme Tarihi:

Graves hastalığı (zehirli guatr) nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2018 12:36

Ülkemizde en sık rastlanan hipertiroidi nedenlerinden biri Graves’tir. Halk arasında sıkça ‘zehirli guatr’ olarak da bilinen Graves hastalığına ağır stresler, kazalar, hastalıklar ve bazı ilaçların neden olabilir.

Haberin Devamı

Graves hastalığı bir hipertiroidi durumudur ve tiroid bezinin fazla çalışması nedeniyle ortaya çıkar. Otoimmün hastalıklar aynı hastada birlikte bulunabilirler. Örneğin vitiligo, romatoid artrit, sistemik lupus eritematosus, myastenia gravis gibi vücutta farklı dokuların otoimmün hastalıkları beraber bulunabilir.

Şikayetleri:

Graves hastalığı, bazen guatr, göz ve deri belirtileri ile kendini gösterir. Çarpıntı, terleme, kilo kaybı, canlı bakış, gözde büyüme gibi yakınmalar gelişebilir. Kilo kaybı olurken hastanın iştahı açıktır, yemesine rağmen kilo verir. Sıcağa tahammülsüzlük, ellerde titreme, saçlarda dökülme, cildin terli ve nemli olması, ishal, kadın hastalarda adet düzensizliği, cinsel istekte azalma gibi şikayetler görülebilir.

Bulguları:

Hastanın guatrı büyükse gözle görülebilir. Bunun dışında gözlerinde canlı bakış ve varsa gözün dışa doğru büyümesi “ekzoftalmi” görülebilir. Cilt terli ve nemlidir. Ellerde titreme “ tremor” görülebilir. Tırnaklarda tırnak-et ayrımı belirginleşebilir.

Haberin Devamı

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır:

Graves hastalığında muayene dışında kan tetkikleri, ultrason ve tiroid sintigrafi ve iyot uptake testi yapılabilir. Genellikle T3,T4 değerleri yüksek, TSH hormon değeri ise düşük saptanır. Bunun dışında tiroid antikorları (anti-TPO, anti-Tg, TSH reseptör antikoru ) yüksek saptanabilir.

Graves hastalığında karaciğerin çalışmasını gösteren kan testleri (SGOT-SGPT) ve bazen alkali fosfataz enzimi yüksek bulunabilir. Nadir olarak kalsiyumda yükselme görülebileceği gibi, kolesterol düzeyleri düşük görülebilir.

Tiroidin kan tetkikleri ile çok çalıştığı gösterildikten sonra tiroid ultrasonu ve tirodin çalışırken kullandığı hammadde olan iyot tutulumunu saptamak amacıyla tiroid sintigrafisi ve/veya radyoaktif I-131 uptake testi yapılmaktadır. Bu tetkiklerin yapılış amacı “tiroidit” denilen ve geçici olarak tiroid çok çalışma durumuna yol açabilen hastalık ile Graves in ayırıcı tanısını yapmaktır. Her iki hastalığın tedavisi birbirinden çok farklıdır.

 

BAKMADAN GEÇME!