Faciayı 257 metre getirmiş... Toprağı yığmış da yığmışlar

Güncelleme Tarihi:

Faciayı 257 metre getirmiş... Toprağı yığmış da yığmışlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2024 07:00

Toprak kaymasının meydana geldiği İliç’teki altın madeninde inceleme yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin heyeti, liç alanına haddinden fazla toprak yığıldığını saptadı: “Dünya literatüründe maksimum 150 metre olan ‘liç yığını’nın burada 257 metreye ulaştığını tespit ettik; bu inanılmaz bir rakam.”

Haberin Devamı

9 işçinin milyonlarca metreküp toprağın altında kaldığı Anagold Madencilik’in altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası’nda incelemelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (UYGAR) biliminsanları, facianın nedeniyle ilgili çarpıcı saptamalarda bulundu. UYGAR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, incelemenin detaylarını ve elde ettikleri sonuçları şöyle anlattı:

3 BOYUTLU ÖLÇÜM

“Maden sahasında 3 boyutlu ölçüm ve inceleme yaptık. Gördüğümüz en önemli sorunlardan birisi ‘liç yığını’nın; yani cevher zenginleştirme, altının elde edilmesi için üzerinde çalışılan malzemenin yüksekliğiydi. Dünya literatürüne baktık; liç yığının maksimum 150 metreye ulaştığını gördük. Fakat biz burada kullandığımız insansız hava aracı ile 257 metreyi gördük. Yani taban kotuyla maksimum kot arasında 257 metre mesafe oluşmuş, bu inanılmaz bir rakam.

Haberin Devamı

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Kanaatimizce bu yükseklik kontrol edilebilir seviyeden çıktı. Dünya literatüründe böyle bir liçe rastlamadık. Günümüzde demirden, betondan 200 metre yükseklikte binalar inşa edilemezken, sadece yığma şeklinde depolanan bir malzemenin 257 metre yükseklikte olması bizi ürküttü. Bir de orada 100 metrelik vadi yüksekliği var, yani orada 350 metrelik bir piramit oluştu. Orada hareketin hızlanmasının en büyük sebebi, liç yüksekliğinin yanı sıra vadinin de yüksek olması. Felaketi büyüten de buydu.”

5 BAKANDAN ORTAK AÇIKLAMA: SORUMLULAR HESAP VERECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen heyelanda göçük altında kalan 9 işçinin arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Arama çalışmalarına heyelan nedeniyle ara verildiğini söyleyen bakanlar, heyelan olan alanda toprağın taşınma faaliyetinin ise devam ettiğini söyledi ve “Her anı takip edip raporluyoruz, bunları biliminsanlarımızla değerlendiriyoruz. Şu ana kadar tehlikeli bir atığa rastlanmadı. Olayla ilgili idari hukuk ve süreç devam ediyor. En son noktada ihmal ve kusuru kimin varsa hukuk önünde hesabını verecektir” dedi.

Haberin Devamı

YANLIŞ YER SEÇİLMİŞ

Prof. Dr. Ersoy, elde ettikleri önemli sonuçlardan birinin de yanlış yer seçimi olduğunu söyledi: “Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) fay haritasında, maden sahasının 300-400 metre yakınından bir fay hattı geçtiği görülüyor. Kazayı fay tetiklemedi ama tetikleyebilirdi. Yığın ocak sahasına o kadar yakın ki ocakta meydana gelen patlatmalarla ‘ liç yığını’ tekrarlı yüklere de maruz kalmış.

BAKMADAN GEÇME!