Eskişehir’de hızlı tren heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Eskişehir’de hızlı tren heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2009 14:07

ESKİŞEHİR- Ankara arası hızlı tren seferleri yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle başlayacak. Törenin yapılacağı Eskişehir Garı ise yapılan bakım ve onarım çalışmalarıyla yenilendi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın saat 11.00’de geleceği tarihi Eskişehir Garı'nın bakım ve onarım çalışmaları tamamlandı. TCDD 1’nci Bölge Müdürü Hüseyin Ülker, Eskişehir Gar binasının tarihi bir yapı olduğunu söyledi.

Demiryollarının son yıllardaki gelişmelerine paralel olarak Türkiye genelinde 400’e yakın gar ve istasyon binalarında yenileme çalışmaları başlattıkları belirten Ülker, hızlı trenin geleceği Eskişehir Garı’nı yapılan çalışmalarla güzelleştirdiklerini kaydetti. Hüseyin Ülker çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Eskişehir Garındaki çalışmaları 2007 yılında programa aldık ve keşiflerini çıkardık. Ancak, 2008 yılı başında Anıtlar Kurulu burayı tarihi mekan olduğu için tescilli hale getirdiğinden dolayı prosedür gereği çalışmalar gecikti. Biz burada ana binaya hiç dokunmadık. Elektrik tesisatı elden geçirildi. Bekleme salonlarını, oturma gruplarını düzenledik. Yolcuların zaman zaman şikayet ettikleri ısınma sorununu giderdik, giriş kapılarını otomatik hale getirdik. Gişelerimizi modern tarzda dizayn ettik. Elektronik bilgilendirme sistemi de en kısa sürede kurulacak. Peronların düzenlemesi ile ışıklandırma sistemini yeniledik. Hızlı tren yolcuları için gar girişindeki otoparkı düzenledik. Eskişehir bundan sonra gar ile anılır hale gelecek. Bütün bunlar son yıllarda demiryollarındaki değişim ve müşteri memnuniyetine yönelik anlayışın sonucudur. Eskişehir Hızlı trenin geldiği ilk şehir. Eskişehir, garın yer altına alındığı ilk şehir.”

Haberin Devamı

HIZLI TRENİN ÖZELLİKLERİ

Yarından itibaren Ankara-Eskişehir arasında karşılıklı günde 4 sefer yapacak olan Hızlı Tren 419 yolcu kapasiteli ve 6 vagondan oluşuyor. Yolcu güvenliği ve konforu açısından her türlü donanıma sahip olan Hızlı Tren saatte 250 kilometre hız yapabilecek. İlk etapta Ankara- Eskişehir arasını, ortalama 170 kilometre hızla giderek bir buçuk saatte alacak olan yüksek hızlı tren, hemzemin geçitlerdeki çalışmaların tamamlanmasından sonra hızını artırıp Ankara- Eskişehir arasındaki mesafeyi bir saat 5 dakikaya indirecek.

Haberin Devamı


Yüksek Hızlı Tren’de klima, video, TV ve müzik yayın sistemi, engelliler için donanım, kapalı devre görüntü kayıt sistemi, bilgisayar kontrollü diagnostik araç kontrol ve takip sistemi ile vakumlu tuvalet bulunuyor. 6 vagondan oluşan ve 8 motoru bulunan hızlı tren motorlardan birinin arıza yapması durumunda yolda kalmıyor, hızı yavaşlıyor. Trenin nasıl davrandığını, hangi hızla gittiğini ve yaptığı arızaları kaydeden kara kutu sistemi de var. Trenin içi 20 kamera ile kontrol ediliyor, ayrıca tünellerden geçiş esnasında oluşan basınç için de trende basınç sistemi bulunuyor. Tren yolcuları ise devlet sigortası ile güvence altına alınıyor.
Ankara-Eskişehir hattında sefere başlayacak olan Yüksek Hızlı Trende 2 Nisan 2009 tarihine kadar biletler tanıtım amacıyla 5 TL’den satılacak.

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR- İSTANBUL ARASINDAKİ ÇALIŞMALAR

Hızlı tren projesi Ankara- İstanbul arısını kapsıyor. Projenin Ankara-Eskişehir arası etabı tamamlandı. Eskişehir- İstanbul arasında henüz altyapı çalışmaları yapılıyor. Çalışmalar tamamlandığında Ankara-İstanbul arasındaki demiryolu hattı 576 kilometreden 533 kilometreye inecek.
10 ayrı bölümden oluşan projeye göre 44 kilometrelik Gebze- Haydarpaşa kesimi Marmaray projesi ile yüzeysel metroya dönüşecek. Hızlı trenle Ankara- İstanbul arası 3 saate inecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!