Erkek tercihine kadın isyanı

Güncelleme Tarihi:

Erkek tercihine kadın isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2007 00:00

KADIN milletvekillerinin iş yaşamında "cinsiyet ayrımcılığı"nı kırma çalışmaları, erkek egemen kurumları etkilemeye yetmedi.

Bunun son örneği Merkez Bankası’nın verdiği ilanda yaşandı. Merkez Bankası bir süre önce "sözleşmeli erkek evrak memuru" alımı için ilan vererek, ticaret meslek liseleri, bilgisayar, bilgisayarlı muhasebe ve muhasebe bölümlerinden mezun olan, 30 yaşını aşmamış erkeklerin 26 Ocak 2007’ye kadar başvuruda bulunmalarını istedi. İlana ilk tepki dün SHP’li Çiğdem Aydın’dan geldi. MYK üyesi Aydın ilanın, Anayasa ve BM Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesine aykırı olduğunu savundu. Aydın, yaptığı açıklamada "Bu, yönetimin kadını yok sayan anlayışıdır; iktidarın felsefesinden kaynaklanmaktadır ve derhal düzeltilmelidir" dedi. Aydın, ilanın geri çekilerek cinsiyet ayrımı yapılmadan yeniden düzenlenmesini isterken, "Bu tür hükümleri ihlal edenler için, suç duyurusunda bulunulacağı Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tarafından da açıklanmıştı. Merkez Bankası Başkanı ve Bakan Çubukçu’nun olaya el koymasını bekliyoruz" diye konuştu.

KOMİSYON BASTILAR

Cinsiyet ayrımcılığına karşı çıkan kadın vekillerin Meclis’teki mücadelelerinden bazıları şöyle: Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, aile içi şiddeti şikayete bağlı suç saymaktan vazgeçerek "uzlaşma" kapsamına alan ve böylece dayakçı kocaya cezadan kurtulma yolu açan TBMM Adalet Komisyonu’nu basarak, ’tekrir-i müzakere’ ile aile içi şiddetin tekrar şikayete bağlı suç olmaktan çıkarılmasını sağladı. AKP’li Zeynep Karahan Uslu ile CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur da işe alımlarda cinsiyet ayrımcılığını protesto için internet sitesinde kampanya başlatan kadın mühendislerin kampanyasına imza desteği verdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!