Erdoğan ‘light’ İslamcı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ‘light’ İslamcı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2003 02:08

AKP ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ı konu alan, ‘‘Demo-İslam: Türkiye'nin Yeni Yüzü’’ adlı bir kitap yazan İsrail'in eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Alon Liel, AKP için, ‘‘İslam light’’ benzetmesi yaptı.

Liel, ‘‘İsrail'de bana ‘Erdoğan nedir' diye soruyorlar. Ben de ‘İslam light' diyorum. Bu, İslam'ın yeni bir versiyonu. Bu modern İslam'dır, ılımlı İslam'dır. Erdoğan, İslam'ın özel hayattaki yeriyle kamudaki yeri arasında bir duvar çekti. Bu tam aradığımız şeydi’’ dedi.

ŞERİATI O ENGELLEDİ

‘‘Türkiye, Ordu ve İslam’’
adlı bir kitabı daha bulunan Liel, bir dergide yayınlanan söyleşisinde kitabının yazımına AKP'nin kurulma sürecinde başladığını ve iktidara geldiği 3 Kasım seçimlerinden 4 ay sonra da tamamladığını söyledi. Türkiye'de İslami rejim isteyen bir kesim olduğunu, ancak Erdoğan ve Abdullah Gül'ün bunu engellediğini iddia etti. 25 yıldır modern Türkiye üzerinde çalıştığını belirten Liel'in, AKP, Erdoğan ve Türkiye üzerine değerlendirmeleri şöyle:

DEMOKRATİK KEMALİST

‘Erdoğanizm'
i ‘demokratikleştirilmiş Kemalizm' olarak görüyorum. Erdoğanizm teriminin kullanımı için biraz erken olsa da Erdoğanizm, Kemalizm'in güncelleşmiş bir versiyonu. Ordunun Erdoğan'ı durdurmayacağından emindim. Ordu, demokrasiyi ve laikliği koruma konusunda kararlıydı. Ancak şundan emindim ki, Türk ordusu Türkiye'nin, Batı'nın bir parçası olma şansını heba etmek istemiyordu. Erdoğan'a karşı şiddetli bir tavır sergilemeleri halinde, bunun Türkiye'nin AB'ye giriş şansını kaçırması anlamına geldiğini biliyorlardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!