Dunyanin en unlu faresi

Güncelleme Tarihi:

Dunyanin en unlu faresi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Walt Disney dunyada Cola ve McDonald’s'tan sonra en cok taninan ucuncu marka.

SON KARAKTER PUFUDUK AYI

Toplam 450 karakteri bulunan Walt Disney 1998 senesinde yaratilan yeni karakteri Pufuduk Ayi'nin (Winnie The Pooh) Turkiye'deki tanitimina basladi. Winnie The Pooh yumusak huylu, sadik, masum ve saf bir karakter. 70 yil once bir Ingiliz cizer tarafindan yaratilan Pufuduk Ayi'yi Walt Disney 6 yil once satin aldi.

Yilda 23 milyar dolar ciro yapan Walt Disney'in 1996 yilinda acilan Turkiye ofisi Walt Disney'in unlu karakterlerini ticari olarak pazarliyor. Sirket su ana kadar 51 firmaya lisans verdi. Bir yandan da lisanssiz olarak karakterleri kullanan firmalarla mucadele ediyor. Iki yil icinde 840 ihtar mektubu yolladi, 16 dava ise suruyor.

75 yasindaki Walt Disney Company, dunyanin en buyuk eglence firmasi. . Film sirketleri, eglence parklari, cizgi filmler ve Disney tuketim alanlari olmak uzere dort grupta faaliyet gosteren sirketin Turkiye ofisi 1996 yilinda kuruldu.

1994’de Walt Disney filmlerinin Turkce dublajla sinemalarda gosterime girmesi sirketin Turkiye'de daha cok taninmasini sagladi. Walt Disney 1995’de Turkiye’ye gelmeye karar verdi.

Cogalan alisveris merkezleri ve genc nufus sirketin Turkiye pazarina girmek istemesinin en onemli nedenleri. Yuzde yuz yabanci sermaye ile kurulan Turkiye ofisinin Genel Muduru Sinan Ceylan ‘‘Bu ofisin amaci Turkiye'nin onde gelen finansal bakimdan guclu lider firmalariyla lisans anlasmasi yapmak’’ diyor.

Ofis kuruldugunda ilk is olarak marka tescil ettirildi. Sonra alisveris merkezlerinden acik pazarlara kadar sahte urunler satan yerler belirlendi. Belirlenen yerlere ihtar mektuplari gonderildi. Su ana kadar 840 ihtar mektubu gonderen sirketin bu firmalardan 16'si ile olan davalari devam ediyor.

Giyim, ev esyalari, oyuncak, kirtasiye, kisisel bakim, yayincilik, muzik, hediyelik esya, gida kategorilerinde lisans veren Walt Disney'in su anda Turkiye'de 51 lisansli firmasi bulunuyor.

Walt Disney'in lisans vermek icin ilk kosulu Disney karakterlerinin cocuk ve genclere yonelik urunlerde kullanilmasi. Lisans isteyen firmanin ciddi bir dagitim ve finansal gucu olmali. Lisans alan firma sattigi urun uzerinden yuzde 12 komisyon oduyor. Baslangicta herhangi bir ucret odemesi gerekmiyor.

Bu, firma satis yapmazsa Disney'e para odemiyor anlamina gelmiyor. Cunku anlasma yapilirken, lisans isteyen sirket satabilecegi asgari urun miktarini belirtiyor. Sirketler belirtikleri urun miktari uzerinden komisyon odemek durumundalar. Yapilan sozlesmede lisansli firmanin hangi karakterleri kullanacagi da belirtiliyor. Isteyen firma istedigi kadar karakteri kullanabiliyor.

Cocuk calistirmak yasak

Sinan Ceylan ‘‘Lisansli firmalarimiz donem donem ana sirketten gelen kontrolorler tarafindan denetleniyor. Zaten uzun vadeli bir iliski talep eden firmalar herhangi bir suiistimal durumu yaratmiyorlar’’ diyor.

Walt Disney'in lisanli firmalarini denetledigi bir baska alan calisma kosullari. Lisansli firmalarda cocuk calistirilmasi kesinlikle yasak. Yasta alt limit 16. Bu firmalarda calisanlarin toplu is sozlesmesi hakki olmak zorunda.

Diger kosullar soyle: Calisanlarin dinlenecek zamani olacak, hijyen kurallarina uyulacak, calisma mekanlarinda dogru isiklandirma olacak ve calisilan yerin yangin sondurme tertibati ve yangin merdiveni mutlaka bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!