Diyanet anketinde neden Alevilik yok?

Güncelleme Tarihi:

Diyanet anketinde neden Alevilik yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 01:43

DİYANET İşleri Başkanlığı, 21 bin 632 kişinin katıldığı “Dini Hayat Araştırması”nda İslamiyete mensup kişilerin hangi mezheplere kendilerini ait hissettiklerine ilişkin soruda, “Alevililerle” ilgili bölümün olmaması tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Alevilerin, “Hanefi mezhebi içinde gösterildiği” ve “Aleviler yok sayıldı” iddialarının da gündeme geldiği tartışma nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan açıklama geldi. Yetkililer, başlangıçta seçenekler arasında “Alevilik”in de bulunduğunu, ancak Alevilerden örgütlü olarak tepki almalarıyla çıkardıklarını dile getirdi:

‘İNCİNMELERİNİ İSTEMEDİK’

“İnsanlar, fişlendiklerine ilişkin bir duyguya kapılmışlar. Biz de Alevi bölümünü çıkardık. Alevi vatandaşlarımızın incinmesini istemedik. O gün neden olmadığını açıklamıştık.”

Mezhep hiç sorulmamalıydı

PİR Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslüm Doğan ise Aleviliğin İslam öncesi de önemli bir öğreti olduğunu söyledi. Doğan şöyle devam etti: “Aleviler tepki gösterdi. Anket başlı başına yanlış. Diyanet’in böyle bir araştırma yapmaya hakkı yok. Mezhepler hiç sorulmamalı. Hatta ‘Hangi dine mensupsunuz’ sorusu bile yanlış.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!