Güncelleme Tarihi:
Yetkililer dershanelerin kapatılacağı açıklamalarını sürdürürken öğrenciler, veliler ve dershaneciler 12 Kasım Pazartesi akşamı twitter’da ‘#dershanemolmasaydı’ etiketiyle eylem başlattı. Saat 19.00-20.30 arasında yapılacağı belirtilen eylem, bütün gece devam etti. ÖZ-DE-BİR, TÖDER ve GÜVENDER ise ortak bir açıklama yaparak, dershanelere destek veren kullanıcılara teşekkür etti.
Aileleri ve öğrencileri yakından ilgilendiren ‘dershanelerin kapatılması’ tartışması sürüyor. Geçtiğimiz mart ayında üniversite giriş sınavlarını ve üniversite hazırlık kurslarının kaldırılacağını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dershanelerin ya liseye döneceğini ya da kapanacağını bildirdi. Bu açıklamayla başlayan tartışma hala devam ediyor. Aileler ve dershane çalışanları ‘dershaneler kapatılacak mı?’ sorusuna yanıt ararken, geçtiğimiz günlerde de Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ÖZ-DE-BİR, TÖDER ve GÜVENDER yöneticileriyle görüştü.
Dernek temsilcileri Dinçer’e Türkiye’deki dershanecilik, özel dershanelere duyulan ihtiyaç, dershanelerin eğitim sistemine katkıları konusunda bilgiler verdi. Dershanelerden daha etkili nasıl yararlanılabileceğine ilişkin de öneri raporu sunuldu.
Ama tartışmalar sona ermedi. 12 Kasım Pazartesi akşamı da sosyal medyada ‘DershanemOlmasaydı’ eylemi başlatıldı. Dershaneciler, öğretmenler ve öğrenciler biraraya gelerek yorumlarını twitter’da paylaşmaya başladı. Saat 19.00-20.30 arasında kullanıcılar yorumlarını yaptı. TÖDER, GÜVENDER ve ÖZ-DE-BİR de destek eyleme destek verdi. Katılımcılar ‘#DershanemOlmasaydı’ etiketini trend topic yaptı.
Dershane birliklerinden teşekkür
Twitter eyleminin ardından ÖZ-DE-BİR, GÜVENDER ve TÖDER ortak bir açıklama yaparak, kullanıcılara teşekkür etti. “Dershanelerin eğitim sistemimiz içinde sağladığı yararları, yokluğunda ortaya çıkabilecek olumsuzlukları, sorunun sosyal ve ekonomik boyutlarını yansıtmaya çalıştık” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Dershaneler konusu, son zamanlarda özellikle eylül ayı başından bu yana sosyal medyada da işlenen ve ilgi gören konular arasına girdi. 12 Kasım akşamında “tweter”da gerçekleşen paylaşım, özelikle #dershanemolmasaydı başlığında yoğunlaştı. Rekor sayıda tweet atıldığı görüldü. Bu sayının dershane konusuyla ilgili olarak 1,2 milyon tweet’e ulaştığı izlendi. #dershanemolmasaydı ve dershane ile ilgili benzer başlıklar altında dile getirilen görüşler değerlendiriliyor. Ancak memnuniyet vericidir ki dershanelerin özellikle dar gelirli ve özel ders alamayacak durumda olanlara öğrenim fırsatı verdiği, dershanelerin yokluğunda bu kesimden pek çok gencin öğrenim hakkından yoksun kalacağı, özel ders alma imkânı olanların öne geçeceği... düşüncelerinin daha çok işlendiği görüldü. Sosyal medyada konunun güncelliğini koruyacağı anlaşılmaktadır. Bu konuda dershanelerimizin eğitim sistemimiz içinde eğitimimize en yararlı biçimiyle yerlerini koruma beklentilerini, dershanelerimiz hakkında görüşlerini yansıtan tweeter kullanıcılarına, özel dershanelerimizi destekleyen değerli kamuoyuna teşekkür ediyoruz.”
Hediye vaadi
Öte yandan bazı dershanelerin öğrenci ve velilerin cep telefonlarına SMS göndererek, twitter eylemine katılmaları talebinde bulundukları da iddia edildi. Hatta atılan tweet’lerde bazı dershanelerin, eyleme katılan öğrencilerini ödüllendirme vaadinde bulunduğu da dile getirildi. Twitter’da öğrencilere hediye vaadettiği ileri sürülen bir dershane yöneticisi ise, konuyla ilgili açıklama yapmayacağını belirtti.
Twitter yorumlarından bazıları şöyle:
#dershanemolmasaydı Meslek Lisesi Mezunları kesinlikle üniversiteye gidemezlerdi...
#dershanemolmasaydı Bugün onları kapatmak isteyenler ne olurdu?
#dershanemolmasaydı dershanede eğitim alan 1,219,000 öğrenciyi hangi sokak başından toplardık acaba?
Yarabbi 28 Şubat’ta kapattırmadığın dershaneleri müslümanların eliyle kapattırma.Bizi birbirimizle imtihan etme ne olur! #dershanemolmasaydı
dershanemolmasaydı alkole bu kadar erken başlamazdım. çıkışta midye-bira ritüelimiz vardı da.
#dershanemolmasaydı egitimde kalitesizlik ve yetersizlik son mu bulurdu?
dershanemolmasaydı KAYIT:arasınıflar 1davar,sonsınıflar 1inek parası.acele edin seneye okul oluyoruz.bütün ahırı satsanız kaydolamazsınız
M.E.B’deki eğitim-öğretim yetersiz olduğu için var bu dershaneler, sen bahçe işleri okuyanı öğretmen yaparsan olmaz ki!! #dershanemolmasaydı
Dershanelerin kalkması herşeyin çözüleceği anlamına gelmez. Sadece özel ders veren hocaların cebi biraz daha kabarır.#dershanemolmasaydı”
#dershanemolmasaydı girişimcilik artırılmaya çalışılan ülkemde bu kadar girişimci engellenmeye çalışılmazdı...
kutu----
3 bin 961 dershane var
2012 verilerine göre Türkiye genelinde halen 3 bin 961 dershane faaliyet gösteriyor. Bu dershanelere 1 milyon 219 bin öğrenci devam ediyor. Dershanelerde çalışan personel sayısı da 50 bini buluyor. Önümüzdeki aylarda tarihe karışacak dershanelerin 10 milyar dolarlık dev bir sektör oluşturduğu tahmin ediliyor. Dershanelerin velilere faturası da yüksek. Bir aile çocuklarını YGS ve LYS’ye hazırlamak için yıllık ortalama 9. sınıfta 4 bin, 10. sınıfta 4 bin, 11. sınıfta 4 bin 500, 12. sınıfta 6 bin TL harcıyor.