Demirel'den mutabakata tepki: Doğmamış çocuğa don biçilmez

Güncelleme Tarihi:

Demirelden mutabakata tepki: Doğmamış çocuğa don biçilmez
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Yılmaz ile CHP Lideri Baykal arasında varılan mutabakat konusundaki sessizliğini dün bozdu. Yılmaz' ın istifası halinde nasıl bir tutum takınacağını net olarak açıklamayan Demirel, ‘‘Doğmamış çocuğa beşik sallanmaz. Doğmamış çocuğa don biçilmez’’ dedi.

Demirel, Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ni uluslararası ekonomik bir örgüte dönüştüren şart metnini imzalamak için gittiği Ukrayna'dan dün Ankara'ya döndü.

Uçakta, gazetecilerin mutabakat konusundaki sorularını yanıtlayan Demirel, ‘‘Başbakan istifasını getirirse ne yaparsınız?’’ sorusuna ‘‘İstifasını kabul ederim’’ karşılığını verdi.

Hükümetin istifası, önüne gelmeden bu konudaki tutumuna açıklık getirmeyeceğini ifade eden Demirel, şunları söyledi: ‘‘Ben anayasal görev ve yetkilerimi hadise önüme geldiği zaman kullanırım. Halen Türkiye'de bir hükümet meselesi yoktur. Hükümet istifa ettiği zaman Anayasa ve ülkenin yüksek menfaatlerine göre halini, icabını düşünürüm. Hükümet istifa etmiş, bir hükümet aranıyor değil. Bir hükümet vardır. Ben şimdi birtakım varsayımlardan hareketle, bir hükümet üstüne bir hükümet nasıl kurulur sorusunu tartışmam. 1 Ocak'ta hükümet istifa mı edecek? İstifa ettiği zaman -ilk defa oluyor değil ki hükümet istifası- herhalde önüme gelir. Ne yaparsın dersen, o zamana kadar bekleyeceksiniz.’’

BİLDİĞİMİ YAPARIM

Bir dayatmayı kabullenmeyeceğini diplomatik bir dille hissettiren Demirel, ‘‘Ben 1 Ocak'ta istifa ediyorum, sonra şöyle olacak, böyle olacak derse, ‘hele o güne gelelim' derim. Ben siyaset üstüyüm. Bu tartışmalara girip birtakım yanlış yönlendirmelere sebep olmam söz konusu olmaz. Telaş edecek, merak edecek bir şey yoktur’’ diye konuştu. Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Türkiye'de telaş ve öfke var. Öfke ve telaş kolkola. Hiç telaş edecek, öfkelenecek bir şey yoktur. Böyle bir durum meydana gelirse, nasıl hareket edeceğim hakkında bana akıl verenler de var, şöyle yap, böyle yap gibi... Ben bunların hepsini görüyorum, ama ben yine bildiğimi yapacağım.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!