Çumra lalesi İran’da açacak.

Güncelleme Tarihi:

Çumra lalesi İran’da açacak.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2014 12:54

Konya’nın Çumra ilçesinde üretilip, yıllardır İstanbul’u baştan başa süsleyen 20 milyon lalenin güzelliği, İstanbul’a gelen ziyaretçileri kıskandırırken, Topbaş’ın 10 yıl önce başlattığı “Lale devri” İran’ın Azeri kenti Urmiye Belediye’sine de model oldu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında geldiği İstanbul’da gördüğü lalelere hayran kalınca İBB’yi ziyaret eden ve buradan aldığı bilgiyle Konyalı üretici Korkut Yetkin’e ulaşan İran’ın Urumiye Şehri Belediye Başkanı Muhammed Hazratpour, yönettiği şehrin İstanbul’a benzemesini istiyor.

NUFUSUN 2 KATI LALE SİPARİŞ ETTİ

Urumiye Gölü ile Türkiye sınırı arasında, kendi adıyla anılan ovada kurulan Urumiye’nin Belediye Başkanı Muhammed Hazratpour geçen yıl satın alıp, şehrin fuar alanına ektiği 120 bin lale soğanını açtığında, kentte büyük beğeni gördü. İranlı başkan bunun üzerine önümüzdeki yıl için, kişi başına 2 lale düşecek şekilde şehrin nüfusunun iki katı olan 2 milyon 300 bin adetlik sipariş daha verdi.

KEUKENHOF PARK’IN AYNISINI İSTEDİ

Göreve 3 yıl önce başlayan İranlı Belediye Başkanı Muhammed Hazratpour, geçtiğimiz günlerde, Konyalı üretici Asya Lale’nin sahibi ile kapıları her yıl Mart sonundan Mayıs sonuna kadar ziyaretçilere açık olan 32 hektar büyüklüğündeki Hollanda’daki dünyaca ünlü Keukenhof Park’ta buluştu. Beraberinde Park Bahçeler Müdürü ve müteahhit firmalardan oluşan ekibiyle gelen ve Urumiye’nin eşsiz doğal güzelliğini, şehirde de lale ile taçlandırmak isteyen İranlı Başkan Hazratpour, Korkut Yetkin’den, Hollanda’daki parkın aynısının Urumiye’ye de yapmalarını isteyip, sözleşme imzaladı.

SU BEŞİĞİNDE LALELER AKACAK

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Urumiye, öneminden dolayı çevresindeki medeniyetler ve milletler tarafından da tanınan her dilde farklı bir şekilde anılıyor. Süryanice ‘su beşiği’ anlamına gelen ‘ur-mia’dan geldiği tahmin edilen şehRin doğusunda yer alan Urmiye Gölü, dünyanın ikinci büyük tuz gölü olup, içerdiği minerallerle dünyada büyük öneme sahip. Kent yakınlarında, 9 Ocak 2011 tarihinde Iran Air’e ait iç hat seferi yapan bir yolcu uçağı düşmüş, 72 kişi hayatını kaybetmişti. Urmiye şehrinde nüfusun çoğunluğunu Azeriler, azınlık kısmını ise Kürtler, Süryaniler ve Ermeniler oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!