Cumartesi Anneleri’ne 700. hafta müdahalesi

Güncelleme Tarihi:

Cumartesi Anneleri’ne 700. hafta müdahalesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2018 21:27

Kayıp yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri’nin İstanbul Galatasaray Meydanı’ndaki 700’üncü oturma eyleminde olaylar çıktı. Polisin biber gazı ve plastik mermi kullandığı müdahale sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

CUMARTESİ Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda 700’üncü oturma eylemine hazırlanırken polis ekipleri, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın eylemi yasakladığını duyurdu. Polisler anons yaparak, toplananların dağılmasını istedi. Cumartesi Anneleri’nin polis yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı, dağılmayan gruba polis ekipleri müdahale etti. Polislerin yaptığı ilk müdahalede, gözaltında kaybolan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, ağabeyi Ali Ocak, Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç, kayıp yakınları Sebla Arcan, Leman Yurtseverde, Faruk Eren, Berkin Elvan’ın ablası Gamze Elvan gözaltına alındı. Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak polisler tarafından götürülürken, tepkiler üzerine serbest bırakıldı. Gün sonunda gözaltına alınanların sayısı 47’ye ulaştı. Gözyaşlarına boğulan Emine Ocak, “Neden bize karışıyorlar. Benim çocuklarıma niye vuruyorlar. Yapmayın” diye feryat etti. Kayıp Hayrettin Eren’in kardeşi gazeteci Faruk Eren ise götürüldüğü sırada “Ben buraya ağabeyimi aramaya geldim. Ağabeyimi bulmadan gitmeyeceğim” dedi.

Haberin Devamı

Cumartesi Anneleri’ne 700. hafta müdahalesi

TOMA’NIN ÖNÜNE OTURDULAR

Olayların büyümesi üzerine CHP ve HDP milletvekilleri Galatasaray Meydanı’na geldi. HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile milletvekilleri Hüda Kaya, Garo Paylan ve Ahmet Şık polislerle görüşme yaptı. CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Hilmi Yarayıcı, Ali Şeker, Onursal Adıgüzel ise müdahalenin durdurulmasını istedi.

Cumartesi Anneleri’ne 700. hafta müdahalesi

Olaylar yatışmayınca Ahmet Şık ve Hüda Kaya beraberindeki bir grup ile TOMA’nın önüne oturdu. Polis ekipleri grubu uzaklaştırmaya çalışırken Ahmet Şık yere düşerek ezilme tehlikesi geçirdi. Milletvekilleri daha sonra Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptı. Sezgin Tanrıkulu şunları söyledi:
“Polisler, yasağın kaymakamlık tarafından konulduğunu söyledi. Cumartesi Anneleri 700 haftadır çocuklarının akıbetini arıyor. Yapılan müdahale bana göre yüz kızartıcı bir olaydır ve vahşettir. 80-90 yaşındaki kayıp annelerine şiddet uygulandı. Bir kısmı gözaltına alındı. Yasaklanması eylemin yapılmasından çok daha fazla etki yarattı” dedi.

Haberin Devamı

Cumartesi Anneleri’ne 700. hafta müdahalesi

KILIÇDAROĞLU: İNSANDA BİRAZ VİCDAN, AHLAK, İMAN OLMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumartesi Anneleri’ne polis müdahalesiyle ilgili soruları yanıtladı: “Haberi duyduğumda derin bir üzüntüye kapıldım. Bu anneler ne istiyor? 700 haftadır çocuklarının mezarı nerede bunu bilmek istiyorlar. Anneler diyorlar ki, ‘Mezarını bulun bari, kemiklerini bize verin, mezarına gidelim, bir dua okuyalım.’ Bu anneler daha önce başbakanlığı döneminde Sayın Erdoğan ile de görüştüler. Verilen sözlerin hiçbirisi tutulmadı. Anneleri anlamak lazım. Bu annelere baskı kurmak, copla, biber gazıyla perişan etmek... İnsanda biraz vicdan, ahlak, iman, ne gerekiyorsa bir parça olması lazım. Hiçbirisi yok bunlarda. Siz bulmuyorsunuz, özrünüz kabahatinizden büyük, anneleri baskıyla şiddetle dağıtmaya çalışıyorsunuz. Bu anneler 700 haftadır kimsenin canını incitmedi. Bir devlet bu kadar kötü yönetilemez. Dikta yönetimlerinde ancak buna benzer olaylar olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!