Çift taraflı ilk akciğer nakli yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Çift taraflı ilk akciğer nakli yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 13:00

GERÇEKLEŞEN beyin ölümünün ardından organları bağışlanan Aydınlı 15 yaşındaki Enes Melik Akın'ın akciğeri Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaşıtı Mehmet Palas'a nakledildi.

Haberin Devamı

Bitişik ameliyathanelerde eş zamanlı gerçekleşen operasyonla Akın'ın kalbi de 29 yaşındaki Serap Topal'a takıldı. Gerçekleşen çift taraflı akciğer naklinin Türkiye'de ilk, hastaların sağlık durumlarını iyi olduğu bildirildi.

Aydın'ın Köşk İlçesi yakınlarında trafik kazası geçiren Enes Melik Akın kaldırıldığı Aydın Devlet Hastanesi'nde tüm çabalara karşın kurtarılamadı. Beyin ölümü gerçekleşen talihsiz gencin organları, acılı ailesi tarafından çaresiz hastalara hayat vermesi için bağışlandı. Organ bağışı üzerine Ege Üniversitesi Hastanesi kalp ve akciğere uygun hastaları olduğunu bildirirken, karaciğer ile böbreklerden biri Dokuz Eylül Üniversitesi'nde alıcı buldu. Diğer böbreği yasa gereği Ulusal Koordinasyon Merkezi'ne bildirildi, ulusal bekleme listesinden aranan hasta EÜ Hastanesi'nde bulundu. Akın'ın organlarıyla İzmir'de 5 hastaya yeni bir yaşamın kapıları açıldı. Organların alınması için Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanelerinden iki ayrı ekip karayoluyla Aydın'a gitti. Dün gece yarısı ekipler İzmir'e döndü.

DEÜ'de uygun hasta seçimi yapılırken, EÜ'de 15 kişilik ekip, bitişik iki ameliyathanede kalp nakli ile ilk çift taraflı akciğer naklini gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Akın'ın kalbi 1.5 yıldan beri organ bekleyen 29 yaşındaki Serap Topal'a nakledildi. Kalp naklini gerçekleştiren ekipten Prof.Dr. Mustafa Özbaran ve Doç.Dr. Tahir Yağdı, Göğüs Cerrahisi'nden Prof.Dr. Ufuk Çağırıcı ve Uzm.Dr. Kutsal Turhan. Doç.Dr. Coşkun Özcan, Opr.Dr. Emrah Oğuz, Asistan Dr. Yaprak Kapkın, Anesteziden Prof.Dr. Fatma Aşkar, Kardiyoloji'den Prof.Dr. Sanem Nalbantgil, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Doç.Dr. Figen Gülen, Çocuk Cerrahisi'nden Uzm.Dr. Can Eyigör, Türkiye'nin ilk çift taraflı akciğer nakline imza attı.

Akın'ın akciğeri 2 yaşından beri hastalıkla pençeleşen, bir yıldır organ bekleyen 15 yaşındaki Mehmet Palas'a nakledildi. Ekiplerin gece yarısı eş zamanlı başlattıkları ve iki ameliyathane salonu arasında gidip gelerek önce kalp, ardından akciğer naklini sabah saat 07.00'de tamamladıkları belirtildi.

Türkiye'de bugüne kadar tek taraflı akciğer nakli yapıldığı, Akın'dan Palas'a nakledilen çift taraflı akciğer naklinin Türkiye'de ilk olduğu bildirildi. İki hastanın da sağlık durumlarının iyi olduğu, yoğun bakım kliniğinde tedavilerinin sürdüğü belirtildi. Daha önceki operasyonlar akciğerin tek lobunun nakledildiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!